Nieuwe lijdensweg Ajax: Napoli bewijst zich ook in Italië als ware plaaggeest

12 oktober 2022 om 20:38
Laatste update: 12 oktober 2022 om 20:46

Ajax is er niet in geslaagd zich te revancheren van het 1-6 debacle in eigen huis tegen SSC Napoli. In het Stadio Diego Armando Maradona ging de ploeg van Alfred Schreuder opnieuw kopje onder: 4-2.

Schreuder moest noodgedwongen twee wissels toepassen in Napels. De geschorste Dusan Tadic werd vervangen door Davy Klaassen. De middenvelder nam de positie van Steven Berghuis, die naar de rechterflank verhuisde, in. Jorge Sánchez maakte zijn basisdebuut en nam de positie van de geblesseerde Devyne Rensch in. Hoewel Schreuder voor aanvang benoemde dat hij reactie van zijn ploeg verwachtte, leek de openingsfase verdacht veel op het duel in de Johan Cruijff Arena.

Al na vier minuten kwam de thuisploeg op voorsprong via voormalig PSV'er Hirving Lozano. De Mexicaan liep weg uit de rug van de Ajax-defensie en kon na een prachtige boogbal van Piotr Zielinski vrij raak koppen. Het was het startschot naar meer, want Ajax werd in de eerste twintig minuten zoekgespeeld. Na zestien minuten verdubbelde Zielinski de marge. De Poolse middenvelder kapte Blind uit en verschalkte Remko Pasveer in de korte hoek met een venijnig schot.

Nooit eerder kregen de Amsterdammers in de Champions League twee tegentreffers in de eerste zestien minuten. De frustratie was merkbaar bij de ploeg van Schreuder. Kenneth Taylor en Sánchez, die een hele moeilijke avond had tegenover Napoli-smaakmaker Khvicha Kvaratschelia, gingen op de bon. In de eerste helft wist Ajax schoten van Taylor en Mohammed Kudus te produceren, al maakte de ploeg geen aanspraak op de aansluitingstreffer.

Die viel vlak na rust wel. Na een goede aanval over links vond Calvin Bassey het hoofd van Klaassen, die knap raak kopte. Even leek de spanning terug in het duel, al was dat van korte duur. Op het uur kreeg Napoli een penalty, na een ongelukkige handsbal van Jurriën Timber. Kvaratschelia wist wel raad met het cadeautje van arbiter Felix Zwayer en schoot hard raak. De van een blessure teruggekeerde Victor Osimhen dacht tien minuten voor tijd extra zout in de wonden van Ajax te strooien, maar het doelpunt van de Nigeriaan werd afgekeurd wegens buitenspel.

Het bleek niet de laatste goal van de wedstrijd: na een overtreding op de ingevallen Brian Brobbey kreeg ook Ajax een strafschop toegekend. Steven Bergwijn had de strafschop van Kvaratschelia afgekeken en schoot hem identiek over zijn standbeen raak. In de slotminuten zette Ajax aan, maar een gelijkmaker zat er niet meer in. Sterker nog: het slotakkoord viel aan de andere kant. Door een inschattingsfout van Blind kon Osimhen Napoli in veilige haven brengen.

Door de nederlaag in Napels is overwintering in de Champions League ver weg voor Ajax. De Amsterdammers staan na vier wedstrijden op drie punten. Koploper Napoli heeft met twaalf punten de volle buit. Liverpool staat met zes punten op de tweede plek, al hebben The Reds nog een wedstrijd tegen Rangers FC tegoed. Dat duel begint om 21.00 uur op Ibrox.