Nederland is kwartfinalist na absolute thriller tegen Zwitserland

17 juli 2022 om 19:59

Nederland staat in de kwartfinale van het EK. Een allesbeslissende, zenuwslopende en bizarre wedstrijd tegen Zwitserland waarin de VAR de hoofdrol opeiste werd uiteindelijk met ruime cijfers gewonnen: 1-4. Nederland staat in de kwartfinale tegen Frankrijk.

Oranje had Jackie Groenen en Aniek Nouwen weer terug, maar kon nog altijd geen beroep doen op Vivianne Miedema, die nog in isolatie zit. Daardoor stond Lineth Beerensteyn in de spits. Ruim 22000 man zag in Sheffield een spannende wedstrijd die door Nederland gewonnen moest worden. Bij een gelijkspel zou het afhankelijk zijn van Zweden - Portugal en bij een nederlaag was de kans op uitschakeling levensgroot.

Nederland had in de openingsfase moeite met de snelheid en kracht van de Zwitsers en ontsnapte zelfs aan een achterstand. Het werd gered door keeper Daphne van Domselaar, die haar ploeg meerdere malen op de been hield. Nederland mocht na twintig minuten spelen een strafschop nemen. Althans, dat dacht het. Beerensteyn passeerde de 36-jarige keepster Gaëlle Thalmann en ging naar de grond, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Uit de herhaling bleek echter dat de bal geraakt werd en dus werd het besluit teruggedraaid.

Bijzondere tweede helft
Voetballend was Oranje van een te laag niveau om Zwitserland op de knieën te dwingen, hoewel het wel kansen kreeg. Onder meer via Groenen. Oranje kwam ijzersterk uit de kleedkamer, maar kreeg bij het openingsdoelpunt van Stefanie van der Gragt wel wat hulp van een Zwitserse verdediger, die de bal uit een corner achter Thalmann kopte. De feeststemming maakte al snel weer plaats voor teleurstelling, nadat Zwitserland kort daarna weer op gelijke hoogte kwam.

Langzaam verloor Nederland de grip op de wedstrijd en daardoor moest de ploeg van Mark Parsons een minuut of veertig overleven. Meteen na de 1-1 raakte Zwitserland de paal. En van Van Beerensteyn en Lieke Martens moest Oranje het in Sheffield niet hebben. Parsons wisselde laatstgenoemde zelfs in de slotfase. Nadat Van Domselaar weer reddend op moest treden en Thalmann aan de andere kant onpasseerbaar bleek, nam de spanning steeds meer toe. Helemaal toen Van Domselaar klachten kreeg en erbij ging zitten, maar gelukkig kon ze door.

De net ingevallen Romée Leuchter bracht in de slotfase de verlossing voor Nederland: 1-2. Het meest opvallende moment in de slotfase was de 1-3 van Viktoria Pelova, een andere invaller. Zij zou de bal namelijk via Van der Gragt gekregen hebben, in werkelijkheid werd de bal voor het laatst geraakt door een Zwitser. De VAR had vier minuten nodig om de treffer goed te keuren. Daarmee was de wedstrijd beslist.

Omdat Leuchter kort daarna ook de 1-4 maakte kon Nederland op doelsaldo ineens weer groepswinnaar worden omdat Zweden met 5-0 van Portugal had gewonnen. De 1-5 viel ook daadwerkelijk, maar ook deze werd afgekeurd. Nederland gaat door en van de manier waarop ligt niemand wakker. Het treft het ijzersterke Frankrijk in de kwartfinale.