Zeven conclusies: onrust in Oranje-kamp, weg naar halve finale ligt toch open
Het Nederlands elftal gaf tegen Portugal – dat zich in eerste instantie niet eens voor het EK had geplaatst – een 2-0 voorsprong weg, maar won dankzij Daniëlle van de Donk alsnog. VoetbalPrimuer benoemt zeven discussiepunten, na een onderhoudende wedstrijd met een rumoerige aanloop.
Kwartfinales binnen handbereik
Laten we beginnen met het positieve nieuws: Nederland heeft nog één puntje nodig om de knock-outfase van het EK te halen. Na de remise tegen concurrent Zweden en de zege op underdog Portugal kan de klus zondag geklaard worden tegen Zwitserland. En afgaande op de vorige wedstrijden van de Zwitsers moet dat geen probleem zijn.
IJzersterke comeback Van de Donk
Het mediateam van de Oranje Leeuwinnen pakte uit en maakte de documentaire Chasing The Euros: Van de Donk raakte eind 2021 zwaar geblesseerd, begon aan een race tegen de klok en was net op tijd fit voor het EK. En daar neemt ze haar ploeg als vanouds bij de hand. Dankzij een schitterende krul van afstand won Oranje de lastige wedstrijd tegen Portugal alsnog: een Hollywood-achtiger happy end had haar documentaire niet kunnen krijgen.
Nieuwe Leeuwin blijkt aanwinst
Ze had ook voor de Verenigde Staten of Spanje kunnen kiezen, maar Damaris Egurrola speelt haar interlands voor het land van haar moeder. En Van de Donk, Jackie Groenen, Sherida Spitse, Jill Roord en Victoria Pelova hebben er een serieuze concurrent bij gekregen op het middenveld. De middenvelder van Olympique Lyon kan ballen veroveren, het spel verdelen én scoren. Wat zou er gebeuren als Groenen terug is van haar quarantaine?
Overige wissels minder succesvol
Bondscoach Parsons moest nog een aantal nieuwe namen inpassen, met iets minder succes. Keepster Daphne van Domselaar moest twee doelpunten incasseren, al viel dat haar niet te verwijten. Linksback Marisa Olislagers had een moeilijke avond en werd na een uur gewisseld. Lineth Beerensteyn vulde de spitspositie heel anders in dan Vivianne Miedema, maar speelde ook een zeer ongelukkige wedstrijd. Met andere woorden: Van Domselaar is een blijvertje, Egurrola heeft een interessante concurrentiestrijd ontketend en Olislagers en Beerensteyn moeten op hun tellen passen.
Onrust in het Oranje-kamp?
Jill Roord lachte het na afloop weg, maar opvallend was het natuurlijk wel, haar uitlatingen die op de dag van de wedstrijd in De Volkskrant verschenen. Dat een speelster zoiets over een bondscoach durft te zeggen, maar ook dat er niet is ingegrepen door een persvoorlichter. Parsons stond eigenlijk al met 1-0 achter, na de knullige, maandenlang durende zoektocht naar een 'Sarina Wiegman 2.0'. Na één jaar bondscoachschap is de conclusie echter gerechtvaardigd dat bondscoach en spelersgroep nog steeds naar elkaar toe moeten groeien. Op basis van het vertoonde spel is Oranje ook nog geen titelfavoriet.
Doelsaldo wordt belangrijke factor
Desondanks: een plekje bij de beste acht moet echter wel lukken en misschien kan Oranje ook doorstoten naar de halve finales. De regerend Europees kampioen zit niet in de sterkste poule en zal normaal gesproken ook een gunstige tegenstander treffen als het eerste blijft. Frankrijk wordt waarschijnlijk eerste in poule D, daarachter strijden IJsland, België en Italië om de tweede plek. De opdracht voor zondag: zo vaak mogelijk scoren tegen Zwitserland, om Zweden op doelsaldo voor te blijven.
Wanneer komt de eerste grote test?
Na twee poulewedstrijden hebben we eigenlijk nog steeds het gevoel dat het EK nog moet beginnen voor Nederland. Misschien gebeurt dat dus pas in de halve finale. Het is de vraag hoe Oranje zich houdt als het bijvoorbeeld Engeland, Duitsland of Frankrijk treft en voor één keer niet de favoriet is. Komt de vaak geroemde strijdlust dan bovendrijven? In de recente oefenwedstrijd tegen Engeland ging dat één uur lang heel behoorlijk, al stortten de Leeuwinnen in de slotfase compleet in, met een 5-1 nederlaag tot gevolg.