Verdeling tv-pot bekend: degradatie Heracles, Willem II en PEC met grote gevolgen
Het was spannend tot de laatste secondes van de play-offs, maar alle achttien deelnemers aan de volgende Eredivisie-editie zijn bekend. Dat betekent dat er ook meer duidelijks is over de verdeling van de tv-geldenn: hoe wordt de pot van 76,5 miljoen euro verdeeld en welke clubs hebben goede en slechte zaken gedaan?
De tv-gelden worden verdeeld op basis van de laatste tien Eredivisie-seizoenen. Een eerste plek levert achttien punten op, een tweede plek zeventien punten, een derde plek zestien punten, een vierde plek vijftien punten, tot aan één punt voor de nummer laatst. De punten van recente seizoenen zijn bovendien meer waard: de punten over dit seizoen worden vermenigvuldigd met tien, die van 2020/2021 met negen, die van 2013/2014 met twee en die van 2012/2013 met één.
Een rekenvoorbeeld met de punten van Ajax
Ajax eindigde in al deze vier seizoenen bovenaan en pakte daarmee op dat moment 180 punten. De landstitel van 2020/2021 is één jaar later echter nog 162 punten waard en de kampioenschappen in 2014 en 2013 zijn anno 2022 goed voor 36 en 18 punten. Omdat Ajax in de afgelopen tien seizoenen constant tweede óf eerste is geworden, blijft het voorlopig de onbedreigde koploper in het tv-klassement. Na dit seizoen is het weer wat verder uitgelopen op PSV, dat juist zijn voorsprong op nummer drie Feyenoord heeft vergroot. En Feyenoord is op zijn beurt weggelopen bij nummer vier AZ.
Hoe hoger een club in de tienjarige ranking staat, hoe hoger het percentage uit de tv-pot waarop men recht heeft. De top-vijf van de ranking - Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse - krijgt ruim de helft van de 76,5 miljoen euro die verdeeld wordt. Ajax komt als lijstaanvoerder bijna op tien miljoen aan tv-inkomsten uit, PSV doet het met ongeveer één miljoentje minder, Feyenoord zit daar weer één miljoen onder.
Onder de top-zeven zijn interessante ontwikkelingen gaande. FC Groningen heeft verzuimd om uit te lopen op sc Heerenveen en kan volgend seizoen nog meer last krijgen van de buurman. Heracles Almelo is in de laatste weken van het seizoen ingestort, heeft zijn achtste plek op de tv-ranking aan datzelfde Heerenveen verspeeld en is na de play-offs zelfs helemaal uit de lijst verdwenen: dat scheelt ruim drie miljoen euro.
Directe degradanten Willem II en PEC Zwolle moeten ook hun wonden likken. De Tricolores werden in 2020 nog vijfde in de Eredivisie en PEC was in de voorbije tien seizoenen steeds van de partij: hierdoor begonnen beide clubs dit seizoen als nummer tien en elf van de tv-ranking. Maar zij zijn nu dus weggevallen en verliezen daarmee ook een paar miljoen euro.
FC Twente, Sparta, Fortuna Sittard, RKC Waalwijk, SC Cambuur en NEC schuiven hierdoor op, ook omdat promovendi FC Volendam – in 2009 voor het laatst actief in de Eredivisie – en FC Emmen achteraan aansluiten. Excelsior kan terugvallen op nogal wat recente Eredivisie-ervaring en komt na zijn miraculeuze promotiewedstrijd tegen ADO Den Haag nieuw binnen op nummer vijftien.