Acht conclusies: coëfficiëntenkoning Feyenoord mag niet klagen over arbitrage
Feyenoord heeft in een nagelbijtend affiche met Olympique Marseille standgehouden in de halve finale van de Conference League. Na een 3-2 overwinning in De Kuip bleef het 0-0 in Zuid-Frankrijk, waardoor de Rotterdammers de finale van het Europese toernooi hebben bereikt. VoetbalPrimeur licht acht discussiepunten uit na een bijzonder spannend duel.
Feyenoord laat zich niet gek maken door vijandig Vélodrome
Feyenoord was gewaarschuwd voor de heksenketel in Stade Vélodrome, een stadion dat bekendstaat om de verpletterende akoestiek en bloedfanatieke aanhang. Door het gebruik van rookbommen creëerde de achterban van l'OM een vijandige omgeving met weinig zicht. Feyenoord wist in de openingsfase niets te creëren en hield vooral tegen. Naarmate de eerste helft vorderde, groeiden de Rotterdammers in de wedstrijd.
Felheid en frustratie alom in Marseille
Het begon voor het duel al met de politie van Marseille die traangas besloot te gebruiken in de fanzone van Het Legioen. Onderweg naar het stadion kreeg de spelersbus, die al te laat was door verkeer, nog een baksteen te verwerken. Het bleek de voorbode van een hete avond in Zuid-Frankrijk. Cyriel Dessers moest het in de openingsfase al ontgelden met een naar knietje in de onderrug. Bij elke balaanraking van de Rotterdammers konden Slot en zijn mannen op een striemend fluitconcert rekenen. Guus Til was nadrukkelijk bezig met het uitlokken van de tegenstander en moest uitkijken dat hij niet tegen een tweede gele kaart opliep. De opstootjes tussen Lutsharel Geertruida, Gerson, Mattéo Guendouzi en Tyrell Malacia in de tweede helft waren tekenend voor het duel vol vechtvoetbal, waar voor elke meter werd gestreden.
Aftocht Payet flinke opsteker voor Feyenoord
Er werd vóór en tijdens het duel vooral gekeken naar Dimitri Payet: de 35-jarige stylist is de absolute ster bij Marseille en het meeste gevaar kwam van de voet van de Fransman, met een schot op de kruising tot gevolg. Payet viel na een half uur echter onverwacht uit na zich te verstappen en moest het veld ruimen voor Arek Milik, wat voor Feyenoord bepaald niet slecht uitkwam. Na het uitvallen van Payet had Marseille het in het restant van de eerste helft moeilijk, waardoor Feyenoord zonder tegendoelpunten de kleedkamer kon opzoeken.
Marciano betrouwbaar op het juiste moment
De Israëlische international is bij lange na niet altijd een zekerheidje tussen de palen bij Feyenoord. In de heenwedstrijd zag Marciano er niet heel zeker uit bij de tegendoelpunten, maar de 32-jarige sluitpost deed nu niets raars en nam vooral geen risico's: in de openingsfase werden veel terugspeelballen weggepoeierd. Gezien de omstandigheden was dat helemaal geen gekke keus van de doelman. De sluitpost mag wel meer op zijn doeltrappen oefenen.
Slot vindt juiste balans en Feyenoord houdt de nul
Voor de wedstrijd zei trainer Arne Slot al dat Feyenoord niet alleen maar zou verdedigen. De trainer gaf aan dat er altijd verdedigd moet worden in Europese wedstrijden, maar dat zijn ploeg in aanvallend opzicht ook aanwezig zou zijn. Feyenoord bleek achteraf een goede combinatie van druk zetten en de fout afwachten te hebben gevonden, waardoor Marseille veel moeite had met het vinden van een gaatje. Daar moet wel bij worden gezegd dat de Fransen slecht omgingen met de ontstane kansen.
Het zit Feyenoord mee in lastige slotfase
In de laatste twintig minuten had Feyenoord had zwaar, maar wist de ploeg van Slot de gevaarlijke momenten te overleven. De Rotterdammers konden het tempo niet meer bijbenen, waardoor het overleven was geblazen. Feyenoord kwam steeds meer in de verdrukking, maar had het geluk dat Marseille geen enkele kans in een doelpunt wist om te zetten. Natuurlijk dwongen de bezoekers dat enigszins af, maar geluk is nu eenmaal nodig in Europa. In de slotminuten lag het spel volledig open en vergat Feyenoord dat af te straffen. Orkun Kökcü had zich onsterfelijk kunnen maken, maar zijn inzet van ver ging net over.
Feyenoord mag niet klagen over de arbitrage
Sandro Schärer was de dienstdoende scheidsrechter in het bloedspannende duel. De 33-jarige Zwitser is niet bang om op zijn fluit te blazen en dat kwam Feyenoord bepaald niet verkeerd uit. Het spel lag vaak stil vanwege overtredingen en enkele Marseille-spelers ontvingen een gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding, wat de frustratie bij de Fransen alleen maar vergrootte. Het zit de Nederlandse clubs vaak niet mee met de arbitrage in Europa, maar Feyenoord mag de handen dichtknijpen dat Schärer de leiding had over het duel.
Feyenoord de coëfficiëntenkoning van Nederland in Europa
Na de thuisoverwinning op Marseille had Feyenoord al 26.5 punten vergaard in het Europese seizoen, waarmee het met afstand de hofleverancier van Nederland was. Door het behalen van de finale spelen de Rotterdammers er nog eens twee punten bij, waardoor het totaal op 28.5 komt te staan. Daarmee behaalt Feyenoord dit seizoen een coëfficiënt van 5.700 en mede door Feyenoord is Nederland volgend jaar Portugal lang en breed voorbij als nieuwe nummer zes van Europa. De kans wordt zelfs steeds groter dat Nederland in 2024 drie clubs direct de Champions League in mag sturen en daar heeft de Conference League een groot aandeel in gehad.