PSV 'diskwalificeert' Van Nistelrooy: 'Brengt een klankbord geen verandering in'

11 april 2022 om 10:13

Aad de Mos en Pierre van Hooijdonk begrijpen niet dat Ruud van Nistelrooy als hoofdtrainer van PSV in de naam van Guus Hiddink openlijk een klankbord aan zijn staf toevoegt. Het tweetal is van mening dat de opvolger van Roger Schmidt zelf iets moet neerzetten en niet moet teren op de gedachtegang van oudgedienden. 

Van Nistelrooy is niet de eerste trainer die een beroep doet op een klankbord. Eerder fungeerde Dick Advocaat bij Feyenoord als zijwiel voor Giovanni van Bronckhorst en datzelfde deed Hiddink bij Phillip Cocu. De Mos denkt dat het voor een opkomende trainer niet altijd goed is om een ervaren iemand naast de hoofdtrainer te zetten. Vaardigheden doe je volgens de voormalig trainer op tijdens trainersopleidingen. "Zie die diploma’s als je rijbewijs. Als iemand na het behalen daarvan op de achterbank aanwijzingen geeft, ga je niet ineens je rijstijl omgooien", zegt hij tegenover Trouw.

Van Hooijdonk is iets genuanceerder dan De Mos en snapt dat PSV een beroep doet op Hiddink. Toch had de voormalig spits niet wereldkundig gemaakt dat Hiddink een functie zou gaan bekleden. "Nu maak je van jezelf een stagiair als trainer."

De Mos noemt het 'een diskwalificatie' richting Van Nistelrooy om Hiddink naar de voorgrond te schuiven. Hij vindt dat Van Nistelrooy zijn eigen boontjes moet doppen bij PSV. "Een coach is als Van Gogh. Je geeft er kleur aan, of niet. Daar gaat geen klankbord verandering in brengen."