Barcelona kwelt Atlético: waarom Frenkie de Jong nooit uit de toon valt
FC Barcelona speelde zondag de beste wedstrijd sinds de aanstelling van Xavi. In Camp Nou werd Atlético Madrid met 4-2 van de mat geveegd. Hoe speelde Frenkie de Jong? En wat was zijn aandeel in de zege?
Door Evert van Zoelen
De rol van De Jong in Barcelona
In Spanje groeit de laatste maanden de kritiek op het spel van De Jong, die daar zelf niet van onder de indruk is. Ook Xavi gaat er vooralsnog niet in mee: de trainer liet de Oranje-international zondag om 16.15 uur 'gewoon' weer starten. De Jong begint tegen Atlético links links op het middenveld, naast Sergio Busquets en Pedri. In de opbouw staat hij vaak hoger op het veld om aanspeelbaar te zijn tussen de linies.
De basispositie van De Jong links op het middenveld. Bron: Ziggo Sport.
Barcelona kiest voor een tactische variant, waarbij de 38-jarige Dani Alves vanaf de rechtsbackpositie naar het centrum toe beweegt om de opbouw vorm te geven. De rol van De Jong in de eerste fase van de opbouw is daardoor beperkt. Hij zakt slechts enkele keren uit om de opbouw te ondersteunen.
De Jong zakt links uit om de opbouw te ondersteunen. Bron: Ziggo Sport.
Vanwege de asymmetrische formatie zijn er bij Barça veel positiewisselingen aan de linkerkant van het veld. Hierdoor duikt De Jong veelvuldig op aan de zijlijn om zo ruimtes over te nemen van Jordí Alba of Gavi, of om ruimte voor hen te maken.
De Jong beweegt naar de zijkant van het veld om de positie van Gavi over te nemen. Bron: Ziggo Sport.
Weinig balbezit tussen de linies
De Jong wordt tussen de linies niet vaak ingespeeld. Dit heeft in eerste instantie te maken met de zeer compacte formatie van Atlético. Wanneer aanvaller Ferran Torres bijvoorbeeld uitzakt en ingespeeld wordt, is er vaak geen ruimte voor De Jong om de bal te ontvangen als derde man. Iets wat tegen mindere tegenstanders vaak wel het geval is.
Ook lijken de spelers die bij Barcelona de opbouw verzorgen liever de zijkanten te zoeken of een bal de diepte in te spelen dan een pass tussen de linies door te geven. De Jong positioneert zich goed tussen de linies, maar zolang hij niet wordt ingespeeld kan hij ook niet zijn stempel op de wedstrijd drukken.
Als Piqué deze bal hard tussen de spelers van Atlético op het linkerbeen van De Jong speelt, kan De Jong meteen opendraaien en richting het vijandelijke doel dribbelen. Bron: Ziggo Sport.
Gevaarlijke momenten
Bij twee gevaarlijke momenten is De Jong wel betrokken. In de 25e minuut zakt hij uit in de opbouw om daarna Alba de diepte in te sturen. Uit zijn voorzet valt bijna de 3-1.
De Jong stuurt Alba weg met een hoge dieptebal. Bron: Ziggo Sport.
In de vijftigste minuut is het De Jong die de 4-1 inleidt. Hij beweegt naar de bal toe en zet een combinatie op, waarna Dani Alves raak schiet.
De Jong zet een 1-2'tje op. Bron: Ziggo Sport.
Verdedigend
Verdedigend speelt Barcelona vanuit een 1-4-4-2-formatie, waarbij Pedri doorstapt op de centrale verdediger van de tegenpartij. De Jong komt hierdoor vooral als koppeltje met Rodrigo de Paul of eventueel Koke uit.
De Jong vormt een koppeltje met De Paul. Bron: Ziggo Sport.
De Jong voert deze taak prima uit. Toch zijn er momenten waarop een iets scherpere verdedigende middenvelder meer uit de aanwezige drukmomenten kan halen. Zie bijvoorbeeld onderstaande afbeelding. Barça zet druk, waarna De Paul de bal slecht aanneemt. De Jong is net de laat om de bal van hem te ontfutselen en Atlético blijft aan de bal. Wanneer De Jong op dit soort momenten net iets scherper is en het duel wint, kan hij meteen een gevaarlijke aanval opzetten.
De Jong is net te laat om de bal af te pakken van De Paul. Bron: Instat.
Conclusie
De statistieken van WhoScored sluiten aan bij het beeld dat De Jong tijdens de wedstrijd geeft. Hij geeft tegen Atlético 59 passes, waarvan 91,5 procent aankomt. Dat is bijna 10 procent meer dan teamgenoot Busquets, die evenveel passes geeft. De Nederlander verliest slechts één keer de bal. Aan de andere kant komt De Jong tot nul schoten, nul keypasses (een pass die een doelkans inleidt) en zet hij slechts één dribbel in (aan het eind van de wedstrijd bij de cornervlag om tijd te rekken).
De Jong speelde een aardige tot goede wedstrijd, maar zoals wel vaker is zijn betrokkenheid bij de beslissende momenten gering. Afgezet tegen zijn imponerende laatste seizoen bij Ajax en het bedrag dat Barça vervolgens voor hem betaalde, mag er na tweeënhalf jaar in Camp Nou nog steeds meer worden verwacht van De Jong.