Weer Ajax-talent op weg naar het buitenland: zo is het zijn voorgangers vergaan

14 januari 2022 om 16:45

Prince Aning dreigt de volgende jonge kikker te worden die uit de kruiwagen springt bij Ajax. De zeventienjarige linksback maakt dit seizoen veel indruk in de O18, en dat is ook Youth League-tegenstander Borussia Dortmund opgevallen. Hoe is het de talenten uit de Ajax-jeugdopleiding vergaan die in het verleden naar het buitenland vertrokken? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Jordy Brouwer (DHC Delft)
Het is alweer even geleden, maar Brouwer is de pionier in dit overzicht. De destijds achttienjarige spits en toenmalig topscorer van de A1 tekende in 2007 een contract bij de Engelse topclub Liverpool. Brouwer reikte echter nooit tot het eerste elftal van The Reds. Hij werd verhuurd aan RKC Waalwijk en streek in 2011 transfervrij neer bij ADO Den Haag. Die club verliet Brouwer al na een halfjaar, waarna hij nog even opdook bij Almere City FC. Vervolgens is de aanvaller in het amateurvoetbal verdwenen. Nu, op 33-jarige leeftijd, speelt hij voor DHC Delft.

Gyliano van Velzen (SC Telstar)
Van Velzen is zestien jaar als hij Ajax in 2010 verruilt voor Manchester United. De vleugelaanvaller speelt aanvankelijk veel in de jeugd van The Red Devils, maar na zijn stap naar het tweede elftal kwijnt hij weg door de grote concurrentie. Van Velzen breekt in tegenstelling tot ploeggenoten als Paul Pogba en Jesse Lingard niet door op Old Trafford. Hij vervolgt zijn loopbaan bij FC Utrecht, FC Volendam, Roda JC en Crawley Town. Tien jaar na zijn Engelse droomtransfer wordt Van Velzen opgepikt door Telstar. Daar is de nu 27-jarige aanvaller wel een belangrijke schakel.

Bobby Adekanye (SS Lazio)
Adekanye is de jongste Ajax-vertrekker in dit rijtje. De aanvaller was twaalf jaar (!) toen hij in 2011 de overstap maakte naar FC Barcelona. Een keuze die niet heel gelukkig uitpakt voor het in Nigeria geboren talent. De Catalanen overtraden de regels rond het vastleggen van jonge spelers en werden bestraft. Adekanye speelt daarom één seizoen op huurbasis bij PSV, waarna hij zijn carrière vervolgt bij Liverpool, om in de zomer van 2019 bij SS Lazio aan de slag te gaan. Daar speelt de nog altijd pas 22-jarige Adekanye nog steeds, al kwam hij dit seizoen nog geen minuut in actie voor de Romeinen. Hij werd tussentijds gestald bij Cádiz en ADO Den Haag, nu wordt Crotone genoemd als nieuwe werkgever.

Ouasim Bouy (Al-Kharaitiyat)
Bouy werd een grote toekomst voorspeld, maar in 2012 trok hij de deur bij Ajax O19 achter zich dicht voor het avontuur bij Juventus. Een keuze die al vaak is betwist. De middenvelder ging direct op huurbasis naar Brescia, waar hij een zware blessure opliep. Na die kwetsuur stalde De Oude Dame hem nog bij Hamburger SV, Panathinaikos, PEC Zwolle (twee keer) en Palermo, maar het eerste elftal van Juventus raakte alleen maar verder uit zicht en in 2017 tekende hij bij Leeds United. De Engelsen verhuurden hem nogmaals aan PEC, maar Bouy raakte volledig uit beeld. De 28-jarige spelmaker staat sinds vorige zomer onder contract bij Al-Kharaitiyat, dat uitkomt op het tweede niveau in Qatar.

Timothy Fosu-Mensah (Bayer Leverkusen)
Het vertrek van Fosu-Mensah kwam in 2014 hard aan op De Toekomst. De veelzijdige verdediger stond te boek als groot talent, maar koos in 2014 op zestienjarige leeftijd voor Manchester United. Op 28 februari 2016, nog geen twee jaar na zijn komst, liet trainer Louis van Gaal hem al debuteren. Hij speelde zich zelfs in de kijker van Oranje, waarvoor hij drie keer is uitgekomen. Na het vertrek van de Nederlandse manager verdween Fosu-Mensah naar de achtergrond. Hij werd verhuurd aan Crystal Palace en Fulham en maakte in januari 2021 de overstap naar Bayer Leverkusen, al had Ajax naar verluidt ook interesse. Een zware kruisbandblessure zette de inmiddels 24-jarige Amsterdammer al snel buitenspel in Duitsland, maar na bijna een jaar revalideren lonkt zijn rentree.

Javairô Dilrosun (Hertha BSC/Bordeaux)
Dilrosun is een begenadigd dribbelaar in de jeugd van Ajax als hij in 2014 de interesse wekt van Manchester City. De Amsterdammers boden hem tot dan nog geen contract, de Premier League-grootmacht deed dat wél. De linksbuiten presteerde goed in de jeugd van City, maar kwam er ook achter dat een doorbraak in het eerste elftal ver weg zou zijn. Hij vertrok in 2018 naar Hertha BSC, waar hij een bliksemstart beleefde. Dilrosun maakte indruk met zijn acties, debuteerde in Oranje, maar liep ook een blessure op. Mede door de nodige kwaaltjes presteerde hij daarna wisselvallig in Berlijn. Dit seizoen is de 23-jarige Dilrosun verhuurd aan Bordeaux, met optie tot koop. Hij speelde tot dusver zestien duels in de Ligue 1, waarvan elf als basisspeler. Daarin was hij goed voor drie assists.

Mink Peeters (clubloos)
Peeters is misschien wel het schoolvoorbeeld van iemand die te vroeg vertrokken is bij Ajax. De Amsterdammers haalden hem op bij PSV en zagen hem vervolgens met lede ogen naar Real Madrid gaan in 2014. Het talent van de flegmatieke vleugelspeler lijkt in Spanje echter verloren te zijn gegaan. Ook huurperiodes bij VVV-Venlo en Almere City FC draaiden uit op een mislukking voor Peeters, die bovendien kwakkelde met blessures. Na een halfjaar bij het Servische FK Cukaricki hoopten oude bekenden Wim Jonk en Jasper van Leeuwen hem bij Volendam aan de praat te krijgen. Dat lukte niet en momenteel is de 23-jarige Peeters clubloos.

Donyell Malen (Borussia Dortmund)
Malen brak bij PSV door in de Eredivisie, maar hij genoot zijn jeugdopleiding bij de concurrent. De inmiddels 22-jarige aanvaller stak er bovenuit op De Toekomst en dat viel ook op bij Arsenal, dat hem in 2015 wegkaapte. In Londen mocht hij soms meetrainen met het eerste elftal, maar speelde hij zijn duels voor de O18 van The Gunners. Kort na zijn debuut in een oefenduel van Arsenal, verkiest hij een overstap naar PSV vanwege het perspectief. In Eindhoven beleeft Malen zijn definitieve doorbraak, groeit hij uit tot international en verdient hij een toptransfer naar Borussia Dortmund. Daar lijkt hij steeds beter zijn draai te vinden: in zijn laatste acht duels scoorde Malen vijf keer.

Juan Familia-Castillo (Chelsea/Birmingham City)
Ook voor Familia-Castillo waren er de nodige Engelse kapers op de kust, maar de keuze van de zestienjarige linksback viel in 2016 op Chelsea. Daar vond hij al snel zijn draai in de jeugdploegen, maar zoals voor zoveel spelers geldt: ook Familia-Castillo wist de volgende stap niet te zetten. Hij beleefde weinig succesvolle huurperiodes bij zijn oude club Ajax en AZ, voordat hij bij ADO Den Haag wel een basisplaats veroverde. Chelsea heeft hem dit seizoen ondergebracht bij Birmingham City, maar daar komt de inmiddels 22-jarige vleugelverdediger opnieuw nauwelijks aan bod.

Millen Baars (clubloos)
Het vertrek van Millen Baars maakte in 2016 het nodige los. De vleugelaanvaller stond er goed op in Amsterdam, maar moest – naar verluidt vanwege zijn gedrag – van Ajax vertrekken. De Engelse topclubs verdrongen zich voor hem en de keuze viel op Manchester United. Baars speelde eerst in de O18 en later in de O23 van The Mancunians, maar opvallen deed hij niet. United liet hem begin 2020 vertrekken en AZ besloot hem op te pikken. Vorig seizoen speelde hij voor de Alkmaarse beloften in de Keuken Kampioen Divisie, maar er lijkt vorige zomer in alle stilte afscheid te zijn genomen van de nu 21-jarige Baars.

Franco Antonucci (Feyenoord/FC Volendam)
Ajax nam Antonucci op jonge leeftijd over van Anderlecht, maar raakte hem vervolgens ook weer kwijt. Het verhaal van de Belg steekt wel iets anders in elkaar: hij leverde in tegenstelling tot veel andere talenten een transfersom op. AS Monaco betaalde in januari 2017 zo'n 2,5 miljoen euro voor de creatieve middenvelder, maar doorbreken deed hij niet in het vorstendom. Tijdens een verhuur aan FC Volendam maakte hij wel indruk op Feyenoord, dat hem – via een constructie met de Volendammers – besloot in te lijven. Dit seizoen sloot Antonucci aan bij de selectie van de Rotterdammers, maar coach Arne Slot acht hem nog niet rijp voor het grote werk. In de tweede seizoenshelft speelt hij daarom opnieuw in het Kras Stadion.

Daishawn Redan (Hertha BSC/PEC Zwolle)
Redan was vastberaden om het eerste elftal van Ajax te halen, tot Chelsea voor de deur stond in 2017. De Londenaren troefden onder meer Manchester United af voor de dan zestienjarige aanvaller. Redan scoorde er lustig op los in de jeugd van The Blues en werd bovendien Europees kampioen met Oranje O17. Een doorbraak bij Chelsea bleek echter een brug te ver en in 2019 verkaste hij naar Hertha BSC. Ook in de Duitse hoofdstad wist Redan niet aan te haken. Een verhuurperiode bij FC Groningen werd geen succes en dit seizoen mag hij bij PEC Zwolle zijn belofte proberen waar te maken. De teller staat tot dusver op twee goals in tien Eredivisie-duels voor de twintigjarige spits.

Ki-Jana Hoever (Wolverhampton Wanderers)
Het ging Hoever, die in tegenstelling tot leeftijdsgenoten als Kenneth Taylor en Sontje Hansen niet vervroegd werd doorgeschoven, niet snel genoeg bij Ajax. De verdediger viel in 2018 dan ook voor de avances van Liverpool, waarvoor hij een halfjaar later – op zestienjarige leeftijd – al debuteerde in het eerste elftal. Een vaste plek wist Hoever niet af te dwingen in de selectie van manager Jürgen Klopp en in de zomer van 2020 betaalde Wolverhampton Wanderers elf miljoen euro voor de jeugdinternational. Daar geldt de nog altijd pas negentienjarige vleugelverdediger doorgaans als stand-in van Nélson Semedo. Dit seizoen speelde hij tot dusver zes Premier League-duels.

Hoogewerf, Bonnah en Rijkhoff
Ajax verloor ook de laatste jaren een aantal grote talenten, maar in die gevallen zijn daar nog geen conclusies aan te verbinden. De veelzijdige aanvaller Dillon Hoogewerf (18) speelt sinds 2019 voor Manchester United, rechtsback Solomon Bonnah (18) koos in datzelfde jaar voor RB Leipzig en goaltjesdief Julian Rijkhoff (16) speelt nu precies een jaar bij Borussia Dortmund.

Conclusie
We zullen nooit weten waar deze talenten hadden gestaan als ze bij Ajax waren gebleven. Feit is dat geen van de spelers is doorgebroken bij de club waarvoor ze Amsterdam verlieten. Vooralsnog is Malen de enige die - via een omweg - in de Europese (sub)top is beland en zich international mag noemen. Voor Hoever, Fosu-Mensah en Dilrosun is Oranje ook nog geen gesloten boek. Maar spelers als Brouwer, Van Velzen, Bouy, Peeters, Familia-Castillo, Baars en Redan zullen met andere verwachtingen vertrokken zijn. Het merendeel van deze dertien spelers is (nog) niet geslaagd in het buitenland.