'Vitesse is het ontgroeid, kijken meer naar Ajax, Feyenoord en PSV'

17 oktober 2021 om 11:40
Laatste update: 17 oktober 2021 om 11:52

De Gelderse derby tussen NEC en Vitesse wordt na vier jaar eindelijk weer gespeeld. Ervaringsdeskundige Youssouf Hersi droeg het shirt van beide clubs en weet nog goed hoe intens de topper door supporters beleefd wordt. Wat verwacht hij zondag?

Dat er druk staat op wedstrijden tussen NEC en Vitesse, maakte Hersi in 2002 al mee. Hij maakte de overstap van NAC Breda naar NEC en wist eerst niet wat hij meemaakte. "Er werd door de supporters steeds gehamerd op de wedstrijd tegen Vitesse", zegt Hersi tegen VoetbalPrimeur.

"Ze kwamen dan met fakkels en pitbulls op de trainingen en liepen gewoon het veld op. Ze zeiden dat we alles mochten verliezen, als we maar van Vitesse zouden winnen. Ik keek naar Demouge en Gentenaar zo van: wat is dit? Ze stonden echt naast ons en zeiden dan dat een nederlaag niet geaccepteerd werd. Dat vond ik wel heftig, omdat ik het niet gewend was. Ik was pas negentien. Bij Vitesse verliep de voorbereiding wel wat rustiger. Daar ging het in het stadion ook flink los, maar daar was het daarvoor wat georganiseerder."

De supporters van NEC accepteerden geen verlies, weet Hersi nog goed. Thuis moet er koste wat kost gewonnen worden. "Bij een uitwedstrijd stonden de supporters met fakkels op de snelweg, maar zolang je niet opgaf en alles gaf, werd een verlies nog wel geaccepteerd. Maar thuis echt niet. Ik heb Ajax - Feyenoord nog meegemaakt. Dat de bus bekogeld werd, dat soort dingen. Dat was heftig, maar bij NEC kwamen gewoon honderd supporters het veld op. Bij Ajax had je ME voor en achter de bus en kon je gewoon doorrijden. De supporters waren daar meer motiverend in plaats van intimiderend. Dat was anders."

Hersi denkt dat NEC meer bij de Gelderse derby voelt dan Vitesse. "Het blijven beladen wedstrijden, al vind ik wel dat voor NEC de drang veel groter is dan voor Vitesse. Voor Vitesse is het meer een gewone wedstrijd, terwijl het voor NEC echt de wedstrijd van het jaar is", zegt de oud-aanvaller. "Natuurlijk is het een derby, maar Vitesse is de derby eigenlijk wat ontgroeid. NEC heeft vier jaar in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld, terwijl Vitesse ieder jaar voor Europees voetbal gaat. Ze keken in Arnhem meer uit naar wedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord. Die waren belangrijker dan de derby tegen NEC."

Hersi vindt het lastig om te zeggen met welke club hij meer heeft. "Ik heb echt een goed gevoel bij Ajax en FC Twente. Bij Ajax ligt mijn jeugd en met Twente speelden we die topwedstrijden. Bij NEC en Vitesse waren vooral de momenten heel mooi. Met NEC haalden we Europees voetbal, dat zijn de momenten die me echt bij zijn gebleven. Bij Vitesse heb ik dat gevoel ook, maar bij Twente was het niveau weer hoger. Europees voetbal, betere spelers, de voorronde van de Champions League. Dat je ineens tegen Manchester City speelt en tegenover Robinho staat. Dat zal ik nooit vergeten. Het is lastig om één club te kiezen waar ik het meeste mee heb."

Carrièreswitch voor Hersi
Tegenwoordig is Hersi zaakwaarnemer. Met zijn bureau PlayNow Management timmert hij hard aan de weg. Onverwacht kwam Hersi in de zaakwaarnemerswereld terecht. "Een paar collega's in Australië (waar Hersi speelde voor Western Sydney Wanderers en Perth Glory FC, red.) vroegen me of ik ze kon helpen met het vinden van een nieuwe club. Ik heb een groot netwerk en dus was het voor mij makkelijk om ze daarbij te helpen. Ik kreeg van mensen steeds meer de vraag of ik hun management kon doen, ook vaders die hun zoons wilden laten begeleiden door mij."

Het is flink aanpoten, zegt Hersi. "Mensen denken dat het een makkelijke baan is, maar dat is het niet. Ze zien de valkuilen niet. Velen denken dat ze meteen Mino Raiola of Rob Jansen kunnen worden, maar dat zijn zaakwaarnemers die al ruim twintig jaar bezig zijn en heel lang hebben moeten zaaien, voordat ze konden oogsten. Het kan zomaar zijn dat je de eerste jaren alleen maar investeert en niets verdient. Er komt zoveel meer bij kijken dan wat veel mensen denken."

Hersi adviseert spelers om de tijd te nemen en geen overhaaste beslissingen te nemen. Een reserverol kan uiteindelijk ook positief uitpakken. "Ik heb zelf gevoetbald, dus weet hoe frustrerend het is om op de bank te komen. Je moet altijd in het belang van de speler denken. Ga niet meteen weg en werk eerst hard aan jezelf, zeg ik dan. Soms gaan dingen mis, maar zoek het eerst bij jezelf. Je ziet veel zaakwaarnemers die hun spelers overal maar naartoe brengen, ik denk juist meer vanuit mijn carrière als voetballer. Ik doe het nu anderhalf jaar in en heb het erg naar mijn zin."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)