Het nieuwe Paris Saint-Germain mét Lionel Messi: ploeg valt uiteen in twee blokken
Zondagavond was het eindelijk zover: Lionel Messi mocht zijn kunsten laten zien in het Parc des Princes, dat na zeventien jaar Camp Nou zijn thuishaven voor de komende jaren zal worden. Een eerste analyse van de rol van Messi in het sterrenensemble van Paris-Saint Germain, dat nog op zoek is naar de juiste afstemming.
Tekst: Evert van Zoelen
Messi op tien:
Messi speelde zondag tegen Olympique Lyon als aanvallende middenvelder, in tegenstelling tot bij FC Barcelona: daar begon hij vaak juist vanaf de rechterflank, om vanaf daar naar binnen toe te bewegen. Op zijn 'nieuwe' positie vormde Messi een droomvoorhoede met Ángel Di María vanaf rechts, Neymar vanaf links en Kylian Mbappé als spits.
Vanuit deze positie bewoog Messi regelmatig naar de rechter 'half space' (het gebied tussen het centrum en de vleugel) van het veld. Zo speelde hij toch weer vanuit een vergelijkbare positie als bij Barcelona.
Messi kiest positie in de ruimte tussen het centrum en de flank. Bron: Ziggo Sport.
Op andere momenten wisselde hij weer van positie met zijn Argentijnse maatje Di María, om aan de rechterflank te spelen.
Messi wisselt van positie met Di María. Bron: Ziggo Sport.
Messi probeerde vanuit deze rol vrij te komen tussen de linies, om daarna diepgaande medespelers te bedienen met zijn uitstekende steekpasses.
Messi zoekt Mbappé in de diepte. Bron: Ziggo Sport.
Wat opvalt, is dat Messi vrij statisch was in zijn rol. Als de bal op links was, bleef hij aan de andere kant van het veld staan en kwam hij niet naar de bal toe om zijn teamgenoten te ondersteunen. Ook maakte hij geen loopacties in de diepte, op het moment dat daar wel gelegenheid voor was.
De bal is op links, maar Messi blijft in de rechter 'half space' positie kiezen. Op deze manier bindt hij de verdedigers en creëert hij meer ruimte voor Di María op rechts, maar heeft PSG minder opties in balbezit. Bron: Ziggo Sport.
Messi moest in verdedigend opzicht wel meer doen dan hij gewend was bij Barcelona en tijdens zijn Ligue 1-debuut tegen Stade Reims, toen hij in de slotfase inviel en een vrije rol had als nummer tien. Tegen de ploeg van Peter Bosz moest Messi echter als aanvallende middenvelder een controleur van de tegenpartij afdekken, op het moment dat PSG hoog druk zette.
Messi, in de rook, moet een van de controleurs afdekken op het moment dat PSG druk zet. Bron: Ziggo Sport.
Op meer georganiseerde momenten kwam Messi als tweede spits naast Mbappé te spelen, om zo druk te zetten op Jérôme Boateng en Jason Denayer, de twee centrale verdedigers van Lyon.
Messi stapt door op de centrale verdediger. Bron: Ziggo Sport.
Met erg veel plezier zal Messi overigens niet terugkijken op zijn thuisdebuut. Hoewel PSG in de allerlaatste minuut de winnende treffer maakte, speelde de ploeg zwak. Messi zelf werd na 75 minuten naar de kant gehaald door landgenoot Mauricio Pochettino en leek daar niet bepaald blij mee te zijn.
Het grote probleem voor de Parijzenaars? Dat het elftal vaak in tweeën viel tijdens de opbouw. De achterste zes spelers moesten ervoor zorgen dat de vier vedettes bereikt werden, maar de verbinding tussen beide blokken ontbrak regelmatig. Hierdoor hadden de spelers achterin bij PSG geregeld te weinig opties aan de bal en moest er vaak zonder overtal worden opgebouwd.
De twee blokken van PSG: zes 'opbouwers' en vier 'aanvallers', met veel ruimte ertussenin. Bron: Ziggo Sport.
Trainer Pochettino heeft spelersmateriaal om zijn vingers bij af te likken, maar er is nog genoeg werk aan de winkel voor de Argentijn. Vindt hij de sleutel om van PSG een ingespeeld geheel te maken én de supersterren te laten renderen?
Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.