Zes conclusies: 4-3-3 lijkt Plan B te blijven, slecht nieuws uit Boekarest
Tot zover halte Amsterdam: het EK kan nu écht gaan beginnen voor het Nederlands elftal. De poule met Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië werd glansrijk gewonnen, nu is het afwachten wie zondag de tegenstander in Budapest wordt. VoetbalPrimeur duidt de uitzwaaiwedstrijd tegen Noord-Macedonië, aan de hand van zes discussiepunten.
Een tussendoortje in Amsterdam
Inderdaad, een uitzwaaiwedstrijd. Het laatste pouleduel leek in alles op de afsluitende oefenwedstrijd op eigen bodem, voordat Oranje de grens over kan. Lachende spelers, misverstanden in de passing, geroezemoes op de tribunes: het was wel duidelijk dat de scherpe randjes eraf waren in de Johan Cruijff Arena. Geen blessures, geen gele kaarten en vijf dagen rust tot aan de volgende wedstrijd: Frank de Boer zal een tevreden man zijn.
Nieuwkomer één: Ryan Gravenberch
Diezelfde De Boer sleutelde op twee posities aan zijn basisopstelling. Eén van hen was nog niet geboren toen tegenstander Goran Pandev zijn eerste contract bij Internazionale signeerde. Gravenberch is bij Ajax als een komeet omhoog geschoten en mocht op zijn negentiende al in de basis staan tijdens het EK. Het Ajax-talent van het jaar heeft zijn kans echter niet gegrepen, moest zelfs liefhebber Rafael van der Vaart constateren. Geen zorgen, zijn tijd komt nog wel, maar Gravenberch zit hoogstwaarschijnlijk weer op de bank in de volgende wedstrijd.
Nieuwkomer twee: Donyell Malen
Malen zou echter wel een blijvertje kunnen worden. De PSV-spits was bij twee van de drie goals betrokken, zorgde voortdurend voor dreiging en tekende voor een paar mooie combinaties met Memphis Depay. Het lijkt er dus op dat Wout Weghorst zich moet voorbereiden op weer een slechtnieuwsgesprek: Oranje moet er rekening mee houden dat het een sterke tegenstander treft – daarover later meer – en lijkt dan meer aan Malen dan aan Weghorst te hebben.
Oranje blikt uit met scorend vermogen
Het EK heeft op het moment van schrijven drie topscorers en acht vice-topscorers: drie van die elf spelen voor het Nederlands elftal. Georginio Wijnaldum staat op drie treffers, Memphis en Denzel Dumfries hebben er twee op hun naam staan. Het is een geruststellende gedachte voor De Boer dat hij over zoveel scorend vermogen kan beschikken. Ook in de meest matige wedstrijden kan Oranje altijd weer vertrouwen op individuele ingevingen.
Van 5-3-2 naar 4-3-3
4-3-3-adepten kunnen hun gelijk halen na de zege op Noord-Macedonië. Na een matige eerste helft werd er van systeem gewisseld en liep Oranje uit van 1-0 naar 3-0. Maar zou het klassieke Nederlandse systeem net zo effectief zijn tegen Portugal of Duitsland als tegen een vermoeid Noord-Macedonië? Het lijkt er dus niet op dat De Boer plotseling helemaal om is: wel heeft Oranje laten zien dat er een Plan B is, als er iets geforceerd moet worden.
Slecht nieuws uit Boekarest
We sluiten af met dé vraag van de laatste weken: wie wordt de volgende tegenstander van Oranje? Oostenrijk won het duel der Oranje-concurrenten en speelt tegen Italië, Oekraïne is de nieuwe nummer vier in het 'wachtkamerklassement', met drie punten en een negatief doelsaldo. Of de Oekraïners doorgaan, is dus hoogst onzeker, maar het staat in ieder geval al vast dat ze onder Zwitserland (Poule A) gaan eindigen. En dus is de kans weer een stuk groter geworden dat Oranje een tegenstander uit Groep F, de Poule de Doods treft. Woensdagavond rond 23.00 uur weten we het definitief, maar volgens de huidige standen staat Portugal zondag tegenover Oranje.
Klassement nummers drie (tussen haakjes het doelsaldo)
1. Zwitserland (A) 3-4 (-1)
2. Portugal (F) 2-3 (+1)
3. Finland (B) 2-3 (+/-)
4. Oekraïne (C) 3-3 (-1)
5. Spanje (E) 2-2 (+/-)
6. Kroatië (D) 2-1 (-1)
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)