Waarom De Boer niet slaagde in Engeland: 'Hij was een uitslover op de training'
Het Britse medium FourFourTwo had genoeg gezien na het ontslag van Phillip Cocu en sprak van het einde van een tijdperk. Volgens het gezaghebbende tijdschrift betekende Cocu's vertrek bij Derby County het einde van het Van Gaalism, de Hollandse School in Engeland. Maar zijn Nederlandse trainers daadwerkelijk ongeschikt voor het Engelse voetbal? Of waren ze simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek? VoetbalPrimeur licht een aantal recente voorbeelden uit. In deze aflevering: Frank de Boer en zijn kortstondige avontuur bij Crystal Palace.
José Mourinho drukte in maart 2018 een stempel op De Boer, waar de huidige bondscoach waarschijnlijk nooit meer van verlost wordt. The Special One noemde zijn Nederlandse collega tijdens een persconferentie 'de slechtste manager in de Premier League-geschiedenis'. Cijfermatig gezien had Mourinho niet bepaald ongelijk. De Boer hield het dat seizoen 77 dagen lang vol bij The Eagles, die bij zijn ontslag op nul punten en nul doelpunten in de Premier League stonden.
Matt Woosnam volgt Crystal Palace namens The Athletic en zag het in 2017 al snel misgaan op Selhurst Park. "Hij wilde te veel veranderen in een te korte tijd", vertelt hij aan VoetbalPrimeur. "Crystal Palace had daarvoor altijd direct countervoetbal gespeeld, maar moest in één klap een slow passing team worden. De spelers die hij tot zijn beschikking had, waren daar echter niet geschikt voor, totaal niet zelfs. Dat ging nooit werken."
"Hij paste zich totaal niet aan"
Volgens Woosnam sloeg de benadering van De Boer niet aan, zowel in tactisch als in persoonlijk opzicht. "Hij probeerde het tijdens de voorbereiding een 3-4-3 systeem uit, met Luka Milivojevic (die dat seizoen uiteindelijk clubtopscorer werd, red.) centraal achterin. Uiteindelijk groeiden de spelersgroep en hij uit elkaar. Hij paste zich totaal niet aan zijn nieuwe werkomgeving aan."
Damien Delaney - op dat moment 36 jaar oud en al vijf jaar lang uitkomend voor Crystal Palace - moest bijvoorbeeld opeens met de beloften meetrainen. "Dat was een speler met sterke mening en een grote invloed in de kleedkamer. Zo'n persoonlijke vernedering, daar maakte De Boer geen vrienden mee. Hij was dan ook geen goede man manager, het ontbrak hem aan empathie."
'Uitslover op het trainingsveld'
De manager baarde bovendien opzien door vrije trappen te nemen en fanatiek mee te doen aan trainingsvormen, tot grote verbazing van de spelers. Zij werkten in het voorgaande seizoen nog met klassieke Britse managers als Alan Pardew en Sam Allardyce. "Qua persoonlijkheid leek hij nog het meest op Pardew: De Boer wilde graag laten zien dat alleen hij de baas was. Hij was alleen een show-off, een uitslover, tijdens de trainingen. Hij wilde net iets te graag laten zien wat voor geweldige speler hij zelf was geweest. Dat vonden de spelers totaal onnodig."
En dus greep de clubleiding al na vier wedstrijden in. Roy Hodgson werd de opvolger van De Boer en leidde Crystal Palace naar een comfortabele elfde plek in de Premier League. Diezelfde Hodgson maakte van The Eagles weer een 'Britse ploeg' - inzakken, counteren, direct voetbal - en is tot op de dag van vandaag de eindverantwoordelijke op Selhurst Park. "Een mix van De Boers filosofie en datgene wat Crystal Palace gewend was, dat had op lange termijn wel kunnen werken", denkt Woosnam. "Hij had in ieder geval minder radicaal moeten zijn en meer de tijd moeten nemen."
😅 @FdeBoerofficial​ isn't afraid to work up a sweat in training himself! pic.twitter.com/k7OFchgu33
— Crystal Palace F.C. (@CPFC) July 5, 2017
'Speelstijl 'a Dutch thing', arrogantie niet'
Hoe er na die 77 dagen op Selhurst Park over De Boer wordt gedacht, weten we sinds de beruchte persconferentie van Mourinho. De cijfers liegen niet, beaamt Woosnam. "Ik begrijp wel waarom hij dat zei. Er zijn wel meer managers die het slecht hebben gedaan in de Premier League: De Boer heeft niet lang de tijd gekregen, maar qua statistieken is hij inderdaad totaal geflopt. De speelstijl die hij voor ogen had: in de Nederlandse competitie is dat oké, buiten Engeland misschien ook, maar in de Premier League werkt dat gewoon niet."
Dat wil echter niet zeggen dat de deur voor Nederlandse managers definitief gesloten is na het ontslag van De Boer. "Het is zeker niet zo dat ze collectief denken: laten we in godsnaam geen Nederlander nemen. Of Erik ten Hag misschien een kans zou kunnen krijgen? Zou zeker kunnen, afhankelijk van de club en het spelersmateriaal dat hij krijgt. Zolang hij zich maar aanpast aan The English Game." Dat deed De Boer dus niet: de Noord-Hollander heeft zich onmogelijk gemaakt in Engeland, lijkt het. "Zijn speelstijl is a Dutch thing, maar daar lag het niet aan. Zijn arrogante houding, dat heeft niets met Nederland te maken, dat is gewoon hoe hij is."
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)