Zeven Oranje-conclusies: hand van De Boer zichtbaar, Memphis vice-aanvoerder
De eerste wedstrijd van Frank de Boer als bondscoach van het Nederlands elftal ging met 0-1 verloren tegen Mexico. De Boer week meteen af van de 'Koeman-filosofie' en gaf de nodige spelers een kans. VoetbalPrimeur zet zeven conclusies op een rij na een teleurstellende avond in de Johan Cruijff ArenA.
Tactische verandering van De Boer
Met de komst van De Boer als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal is er ook een andere tactiek te zien bij Oranje. Waar Koeman vaak aantrad met een 4-2-3-1-formatie, speelt De Boer met een 4-3-3-opstelling met de punt naar achteren op het middenveld. Om nou te zeggen dat het meteen een goede indruk achterliet, kunnen we niet zeggen. De spelers van Oranje wisten de bal nauwelijks in de ploeg te houden en gevaarlijk werd het – met uitzondering van de slotfase – nauwelijks.
De Boer wijkt af van Koeman-principes
Waar Koeman op het middenveld vaak koos voor een verdedigend blok met Marten de Roon en Frenkie de Jong, stelde De Boer tegen Mexico Georginio Wijnaldum en Donny van de Beek twee dynamische middenvelders op, met daarachter controleur Teun Koopmeiners (die een redelijk debuut kende). Van de Beek en Wijnaldum zochten vaak de diepte, Koopmeiners moest het spel maken. Door de diepgang van de twee middenvelders ontstonden er echter veel ruimtes op het middenveld van Oranje, waarvan vooral Jesús Corona gretig profiteerde.
Strijd om de rechtsbackpositie
Hans Hateboer overtuigde allesbehalve in de eerste helft van het duel met Mexico. De Atalanta Bergamo-verdediger ging al snel in de fout, maar zag dat Raúl Jiménez zijn cadeautje niet afstrafte. Niet veel later speelde hij een onbegrijpelijke bal over de eigen verdediging, terwijl Jesús Corona hem het bos instuurde met een schijnbeweging. Het is te zien dat Hateboer in Italië gewend is om in een 5-3-2-formatie te spelen, met een totaal andere insteek. PSV-aanvoerder Denzel Dumfries zal geïnteresseerd hebben toegekeken vanaf de bank, maar kreeg geen minuten van De Boer.
Memphis vice-aanvoerder
Virgil van Dijk begon tegen Mexico als aanvoerder van het Nederlands elftal, maar toen de verdediger in de rust achterbleef in de kleedkamer kwam Memphis Depay in de tweede helft als aanvoerder binnen de lijnen. De hand van De Boer is dus meteen zichtbaar: onder Koeman waren Georginio Wijnaldum, Daley Blind en Kevin Strootman de reserve-aanvoerders.
Babel grijpt kans niet
Ryan Babel kreeg de kans van De Boer en mocht in de basis beginnen tegen Mexico, maar imponeren deed de Galatasaray-aanvaller niet. Aan inzet geen gebrek, maar Babel was ongelukkig in zijn acties. Nam in de eerste helft het Mexico-doel onder vuur na goed voorbereidend werk van Memphis, maar zag daarbij Steven Berghuis volledig over het hoofd. De Feyenoord-aanvoerder, die overigens een uitstekende indruk maakte, stond er veel beter voor. Het schot van Babel vloog meters naast, het ontbrak hem aan overzicht.
Krul maakt stabiele indruk
Onder de lat bij Oranje lijkt het een allesbehalve uitgemaakte zaak. Waar Jasper Cillessen onder Koeman steevast de voorkeur kreeg, koos De Boer tegen Mexico voor Tim Krul. De Norwich City-keeper maakte een uitstekende indruk, met uitzondering van één matige pass in de eerste helft. Het hoeft nog niets te zeggen, maar wellicht kiest De Boer vaker voor Krul zolang Cillessen op de bank zit bij Valencia.
Mat Oranje komt nauwelijks tot kansen
Het was de meest opvallende statistiek van de eerste helft: Oranje kwam in het eerste bedrijf niet verder dan vier balaanrakingen in het strafschopgebied van Mexico. Kansen werden er nauwelijks gecreëerd, terwijl de gasten uit Zuid-Amerika er een aantal keer zeer gevaarlijk uitkwamen. De Boer lijkt nog wat extra tijd nodig te hebben om de Oranje-spelers te laten wennen aan zijn speelwijze.
(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)