De XI van PSV met Götze: twee posities mogelijk, slecht nieuws voor Ihattaren

7 oktober 2020 om 17:00

Nu de kruitdampen van PSV's sensationele Deadline Day-coup zijn opgetrokken, is het tijd om vooruit te kijken: hoe gaat de basiself van trainer Roger Schmidt met Mario Götze er de komende maanden uitzien?

Van het beoogde Vollgassfussball hebben we slechts flarden gezien, maar PSV is na vier speelronden gedeeld koploper in de Eredivisie. Een maand na de competitiestart staat de formatie van Schmidt als een een huis: 4-2-2-2. De grote vraag is waar Götze, wanneer hij wedstrijdfit is, moet gaan spelen.

'Nieuwe' Götze
Götze beleefde tien jaar geleden zijn grote doorbraak bij Borussia Dortmund en was één van de drijvende krachten achter het Formule 1-voetbal van Jürgen Klopp. Als Schmidt na de interlandbreak de draad oppakt en zijn voetbalideeën nog meer loslaat op PSV, heeft hij met Götze een speler die het klappen van de zweep kent.

Schmidt kiest in Eindhoven voor een 4-2-2-2-systeem met twee aanvallende middenvelders, die aan de buitenkant beginnen en meestal opschuiven naar het midden. Het past Götze als een jas: in zijn tijd onder Klopp excelleerde hij in een vergelijkbare rol bij Dortmund.

Hoewel hij door spierblessures en een mysterieuze stofwisselingsziekte zijn dynamiek wat verloor, blijft Götze een sterke loper, kan hij goed anticiperen en is hij een specialist in het herkennen van passlijnen. Lange afstanden overbruggen, dat is niet meer aan Götze besteed, maar als het pressingvoetbal van Schmidt goed werkt, kan de 28-jarige Duitser 'zijn' spelletje spelen: korte sprint, bal hoog op het veld veroveren en scoren of aangeven.

Door het overvolle speelschema - PSV speelt vanaf volgende week zondag liefst zeven wedstrijden in 22 dagen - is Schmidt waarschijnlijk genoodzaakt om veel te rouleren. Dat rouleren ziet de trainer in het veld ook graag. Door het 4-2-2-2-systeem zijn spelers niet zo positiegebonden als in een klassieke 4-3-3 en dat zal Götze, die een vrije rol nodig heeft, bevallen.

Als Götze door Schmidt wordt gebruikt als aanvallende middenvelder, dreigt de veelbesproken Mohamed Ihattaren definitief buiten de basiself van PSV te vallen. Aan de linkerkant lijkt Cody Gakpo - voorlopig - zijn plekje te hebben veroverd. Een basiself met Götze en Ihattaren achter het vaste spitsenduo Donyell Malen-Eran Zahavi is echter ook denkbaar.

Götze als valse spits
Ook voor de twee posities voorin is Götze een optie. Onbekend terrein is het niet voor de Duitse WK-held van 2014: bij Borussia Dortmund vormde hij regelmatig een dodelijk duo met Robert Lewandowski en Marco Reus, terwijl voormalig Bayern München-trainer Josep Guardiola hem op een soortgelijke manier poogde te gebruiken.

De laatste twee seizoenen bij Dortmund kreeg Götze nooit het volledige vertrouwen van trainer Lucien Favre. Zijn rol was even duidelijk als marginaal: hij speelde óf in de aanval óf niet. Als hij de kans kreeg, was zijn rol bijzonder specifiek. Hij moest de gaten trekken, waar spelers als Jadon Sancho in konden duiken. 

Ondanks die dienende rol haalde Götze in het seizoen 2018/2019 toch nog een prima rendement. In 1680 competitieminuten was hij goed voor zeven goals en zeven assists. Maar na slechts vijf basisplaatsen in het voorbije Bundesliga-seizoen én de komst van pure spits Erling Haaland koos Götze deze zomer voor een transfervrij vertrek.

PSV heeft met Malen, Gakpo en toptalent Noni Madueke drie jonge aanvallers in huis, aangevuld met routinier Zahavi. Götze komt op het eerste oog minder in aanmerking voor één van de twee spitsposities, maar Schmidt is niet vies van een verrassing. Heel voetbalminnend Nederland zit op het puntje van de stoel.