Sensationele terugkeer van Suárez is in de maak: de voor- en nadelen voor Ajax

18 augustus 2020 om 13:00
Laatste update: 18 augustus 2020 om 13:05

De geruchten worden steeds serieuzer: Ajax overweegt werk te maken van een sensationele comeback van Luis Suárez. De Uruguayaanse spits, op dit moment nog één seizoen onder contract bij Barcelona, zou volgens De Telegraaf zelfs al gesproken hebben met vertegenwoordigers uit Amsterdam. VoetbalPrimeur onderzoekt de voor- en nadelen van een eventuele terugkeer van El Pistolero.

Voordeel: een superspits die Ajax ervaring en leiderschap biedt

Het moge duidelijk zijn dat ook een 33-jarige Suárez een ware plaag zal zijn voor de defensies in de Eredivisie en de Champions League. De spits maakte ondanks blessureleed en een matig draaiend Barcelona tijdens het afgelopen seizoen toch nog 21 officiële goals voor de Catalanen. Dat betekent dat als hij een heel seizoen in de punt kan spelen bij Ajax, verwacht mag worden dat hij eenvoudig clubtopscorer wordt. In zijn laatste volledige seizoen in de vaderlandse Eredivisie kwam hij nog tot het duizelingwekkende aantal van 35 treffers en zijn totaal in de Champions League staat momenteel op dertig.

Met Mohammed Kudus en Antony werden al twee spelers naar Amsterdam gehaald die vooral in de toekomst hun waarde moeten gaan bewijzen. Suárez is daarentegen gepokt en gemazeld in het Europese topvoetbal, is een leidersfiguur en voorbeeld voor jonge spelers en heeft een erelijst om U tegen te zeggen: hij won onder meer vier Spaanse landstitels, vier Spaanse bekers, een Champions League, een wereldbeker en de Copa América met Uruguay. Daarnaast vond hij tijdens zijn gehele loopbaan, die in 2005 begon bij Nacional, bijna 500 keer het doel. Geen verkeerde speler om erbij te hebben.

Voordeel: Suárez is veelzijdig en commercieel interessant

Ook weet de spits uit Salto precies wat hij van Ajax mag verwachten. Tussen augustus 2007 en januari 2011 speelde El Pistolero al in het wit-rood-witte shirt. In die drieënhalf jaar raakte hij gewend aan de Amsterdamse speelwijze en de gang van zaken in de Johan Cruijff Arena. Suárez zal dus geen aanpassingstijd nodig hebben, staat er meteen en is de 'aanvaller van Champions League-niveau' waar directeur voetbalzaken Marc Overmars al een tijd naar op zoek is.

Met de 33-jarige doelpuntenmachine is de offensieve linie van Ajax er één om van te watertanden. Quincy Promes, David Neres, Dusan Tadic, Antony, Lassina Traoré, Klaas-Jan Huntelaar en ook Luis Suárez. Wat de keuzestress voor Ajax-trainer Erik ten Hag wellicht kan verlichten is het feit dat Suárez bij Barcelona ook vaker vanaf de zijkanten heeft geopereerd. Daardoor kan er op veel verschillende manieren geschoven worden om de 33-jarige aanvaller in te passen.

De penningmeester van Ajax zal ook vurig hopen op een deal. De stijging van merchandise-verkoop en aandacht vanuit Uruguay kan ervoor zorgen dat de oorlogskas van de Amsterdammers fors aangevuld wordt. De financiële voordelen die FC Groningen heeft gehad na het aantrekken van Arjen Robben zijn daarvan een goed voorbeeld. De noorderlingen verkochten in de week na de komst van Robben vierduizend seizoenskaarten meer dan verwacht en er vlogen drieduizend shirts over de toonbank. Volgens een sportmarketeer schreef Groningen zo'n anderhalf miljoen euro extra bij en bij een club als Ajax zal dit bedrag nog veel hoger liggen. De Ajacieden hopen van ganser harte dat hun held terugkeert naar de Johan Cruijff Arena.

Met de liefdevolle relatie die de fans met Suárez hebben is direct het bruggetje naar het laatste punt geslagen. Na zijn vertrek uit de Nederlandse hoofdstad stak de aanvalsleider niet onder stoelen of banken dat hij graag terug zou willen keren en liet hij geen moment onbenut om te benadrukken hoe zeer hij het naar zijn zin heeft gehad bij Ajax. Daarnaast zijn er in de Johan Cruijff Arena nog diverse beeltenissen van een juichende Suárez te zien: de Uruguayaan zou dan ook met open armen verwelkomd worden.

Nadeel: een dure gok voor Ajax

Op dit moment strijkt Suárez volgens De Telegraaf jaarlijks zo'n zes miljoen euro netto op bij Barcelona en vertegenwoordigt hij een transferwaarde van 28 miljoen euro. De kans dat Ajax een dergelijk bedrag gaat betalen is nihil, maar toch zal Overmars een aardig salaris moeten bieden om de transfercoup te doen slagen. Daarnaast is de restwaarde van de 33-jarige Suárez, die wellicht niet heel lang meer meekan op topniveau, niet bijzonder hoog en was hij het afgelopen seizoen bij elkaar opgeteld zes maanden geblesseerd. Dat kostte Barcelona dus drie miljoen euro aan salaris. Is het in deze tijd wel verantwoord om financieel alles op alles te zetten om een dergelijk risico te nemen?

Nadeel: talentendoorstroming wordt een halt toegeroepen

Ook kun je je afvragen of de aanvallende talenten blij zullen zijn met een transfer. Waar Ajax-fans duimen dat hun held terugkeert naar de Johan Cruijff Arena, zullen spelers als Brian Brobbey, Danilo Pereira en Lassina Traoré de berichtgeving met gemixte gevoelens gelezen hebben. Ga er maar aan staan: Luis Suárez, Dusan Tadic en Klaas-Jan Huntelaar hebben één of meerdere streepjes voor in de pikorde. De ontwikkeling van de talentvolle spitsen zou door de komst van El Pistolero stil kunnen komen te staan en dat is tegen de Ajax-filosofie, die gericht is op het stimuleren van doorstroom vanaf De Toekomst. Traoré kan een jaartje verhuurd worden aan een Eredivisie-club, maar Brobbey moet nog een nieuw contract tekenen en zal geen vertrouwen putten uit een Ajax-move voor Suárez.

Nadeel: vedettestrijd op komst?

Bij het eerste elftal zou de komst van een nieuwe vedette ook problemen kunnen opleveren. Dusan Tadic is op dit moment de gedoodverfde aanvoerder en ster van Ajax. Als Súarez naar Amsterdam komt, zal daar verandering in gaan komen. In hoeverre levert dat wrevel op? De Uruguayaan heeft immers internationaal gezien veel meer status dan de Servische Ajax-captain, die dan mogelijk akkoord zal moeten gaan met een iets minder belangrijke rol.

De rol van Klaas-Jan Huntelaar zal ook veranderen als Suárez weer in de Arena neerstrijkt. Tadic is 31 jaar, Huntelaar werd onlangs 37 en ook Suárez is met zijn 33 levensjaren al aardig op leeftijd voor een voetballer. Speelminuten voor The Hunter zullen schaars zijn. Daarnaast dreigt het gevaar dat Ajax in een spits-loos gat valt als blijkt dat alle drie de ervaren krachten niet meer van het gevraagde niveau zijn. Een spits tussen de 20 en de 25 halen lijkt dus een veel beter idee.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)