Het voorbeeldige Heracles-beleid: alleen al dankzij spitsen 14 miljoen euro winst

24 juli 2020 om 12:00
Laatste update: 24 juli 2020 om 13:56

Wordt Sinan Bakis de nieuwe Cyriel Dessers? Het is een bekend fenomeen bij Heracles Almelo: een spits die zich in de kijker speelt bij een grote club, een mooie transfer maakt en wordt afgelost door een iets minder bekende opvolger. Dit levert over het algemeen echter weinig problemen op: Heracles heeft de afgelopen jaren miljoenen verdiend met zijn aan- en verkoopbeleid en onderscheidt zich vooral met het halen, ontwikkelen en doorverkopen van centrumspitsen. VoetbalPrimeur maakt een reis door de tijd, beginnend in 2008:

Bas Dost (2008-2010, +2,45 miljoen)
Heracles had destijds afscheid genomen van Igor Gluscevic en Srdjan Lakic en scoutte hun opvolger bij FC Emmen: ene Bas Dost uit Coevorden kwam voor drie ton over. Het bleek een schot in de roos: de boomlange spits bloeide na een moeizaam debuutseizoen alsnog op en vertrok met bijna 2,5 miljoen euro winst naar sc Heerenveen. Uiteindelijk werd hij topscorer van de Eredivisie en de Portugese Primeira Liga én gevreesd doelpuntenmaker in de Bundesliga.

Vojtech Schulmeister (2008-2010, transfervrij)
In de schaduw van Dost kwam ook een Tsjechische spits over van Sigma Olomouc. Schulmeister scoorde vijf keer tijdens zijn eerste Eredivisie-seizoen, meer dan zijn Drentse collega, maar raakte in het seizoen 2009/2010 volledig uit beeld. Later dook hij nog op bij AGOVV en Almere City, maar de meeste Eredivisie-volgers zullen hem alweer vergeten zijn.

Samuel Armenteros (2009-2013 en 2016-2017, +2,5 miljoen)
Een dubbele voltreffer voor Heracles. De Cubaanse Zweed werd in 2009 door oude bekende Gertjan Verbeek opgepikt bij sc Heerenveen en kon zich in de schaduw van Dost verder ontwikkelen: 3,5 jaar en 26 Eredivisie-goals later nam Anderlecht hem voor een haf miljoen over. In 2016 keerde Armenteros terug in Almelo en was het helemaal kassa: negentien goals in één seizoen, het Italiaanse Benevento vond het twee miljoen euro waard.

Andrew Ornoch (2009-2010, transfervrij)
Het kan niet altijd feest zijn, bewijst Andrew Ornoch: voor de Poolse Canadees hield het op met 23 Heracles-minuten tegen VVV-Venlo. De drievoudig Canadees international probeerde het later nog bij SC Veendam en Telstar en verdween daarna in de anonimiteit.

Glynor Plet (2010-2012, +1,5 miljoen)
Heracles heeft altijd een getraind oog gehad voor Eerste Divisie-talent. Plet kwam transfervrij over van Telstar, liep in anderhalf jaar Heracles één op twee en verkaste voor anderhalf miljoen naar buurman FC Twente. Een fraaie winst, zeker gezien het verdere verloop van Plets carrière: de Amsterdammer is na diverse omzwervingen in België, Israël, Deventer en Turkije weer speler van Telstar.

Geoffrey Castillion (2012-2013, gehuurd)
Castillion leek na zijn Ajax-opleiding en een sterk seizoen bij RKC Waalwijk klaar voor de volgende stap: in 2012 streek hij neer bij de kersverse bekerfinalist. In Almelo kwam het echter niet helemaal uit voor de Ajax-huurling, die goed was voor drie Eredivisie-goals in dertig wedstrijden. Na zijn jaartje Heracles diende Castillion nog eens acht werkgevers, inmiddels speelt hij in Indonesië bij Persib Bandung.

Mark Uth (2013-2014, gehuurd)
Een succesverhaal, al is Heracles er financieel niet veel wijzer van geworden. Heerenveen-huurling Uth maakte er tien in Almelo en bleek ook bij terugkomst in Friesland een garantie voor doelpunten. Hoffenheim betaalde Heerenveen ruim twee miljoen en Uth werd later namens Schalke 04 Duits international.

Matthew Amoah (2013-2014, transfervrij)
Bij Vitesse en NAC was hij een gevreesd doelpuntenmaker, maar de toen 32-jarige Ghanees was al over zijn hoogtepunt heen toen hij in Almelo neerstreek. Twee goals in zestien Eredivisie-wedstrijden: het was de oogst van wat uiteindelijk zijn laatste profseizoen bleek te zijn.

Aleksei Kangaskolkka (2013-2015, transfervrij)
Wie? Over het Heracles-avontuur van de Fins-Russische spits kunnen we kort zijn: transfervrij gehaald van het Zweedse Jönköping, vier wedstrijden, nul goals, geruisloos vertrokken naar het Finse IFK Mariehamn. Alleen de échte Eredivisie-diehards zullen hem nog kennen.

Berry Powel (2014, transfervrij)
Eén keer met je ogen knipperen en hij was alweer vertrokken. In januari 2014 sloot hij als amateur aan bij de Heracles-selectie, één maand later werd hij overgenomen door Roda JC. Vier wedstrijden zonder goal namens Heracles en een degradatie met Roda: zijn laatste profseizoen was er eentje om snel te vergeten voor Powel. De inmiddels veertigjarige scherpschutter ging in de Tweede en Derde Divisie echter vrolijk door met scoren en is ook volgend seizoen weer te zien bij GVVV.

Wout Weghorst (2014-2016, +1,5 miljoen)
Weer een ruwe diamant van FC Emmen, die in Almelo gepolijst werd. Weghorst ontwikkelde zich net als Dost spectaculair bij Heracles en werd met anderhalf miljoen euro winst aan AZ verkocht. Het vervolg is bekend: VfL Wolfsburg betaalde AZ zelfs tien miljoen, Weghorst bleek ook in de Bundesliga een doelpuntenmachine en haalde zelfs het Nederlands elftal.

Denni Avdic (2014-2015, gehuurd)
Bij PEC Zwolle had hij een transfer naar AZ verdiend, maar in Alkmaar kon Avdic het niet bolwerken. De Zweed keerde in 2014 tijdelijk terug naar het oosten des lands en leefde daar weer op. Het Almelose bedje was niet gespreid – negen keer verloren in de eerste tien wedstrijden – maar Heracles wist zich toch nog direct veilig te spelen. Avdic leverde met vier goals en één assist zijn bijdrage als (schaduw)spits, voordat hij via Alkmaar weer terugkeerde in Zweden.

Paul Gladon (2015-2016 en 2017-2018, +2 miljoen)
Augustus 2016 was een hectische maand voor Gladon: twee goals én twee gemiste strafschoppen – in één minuut tijd nota bene – tegen Willem II en een transfer naar Wolverhampton Wanderers voor twee miljoen. Een fraai bedrag voor een spits die transfervrij werd opgepikt bij Sparta en sindsdien vooral stand-in van Weghorst was. Tijdens het seizoen 2017/2018 werd Gladon weer in Almelo gestald door The Wolves: de huidige Willem II'er maakte in totaal tien Eredivisie-goals in het zwart-wit.

Vincent Vermeij (2016-2019, -0,5 miljoen)
Aan smijten met miljoenen doen ze niet bij Heracles: de transfer van Vermeij – in 2016 voor vijf ton overgekomen van De Graafschap – geldt nog altijd als één van de duurste uit de clubgeschiedenis. Deze investering werd zéér tegen de gewoonte in niet terugverdiend door Heracles. Vermeij was ondanks tien Eredivisie-goals nooit onomstreden, werd in 2019 uitgeleend aan FC Den Bosch en streek uiteindelijk transfervrij neer bij Derde Bundesliga-club MSV Duisburg.

Adrián Dalmau (2018-2019, +0,7 miljoen)
Als scouten een schoolvak was, dan kreeg Heracles een 10 voor het binnenhalen van Adrián Dalmau. De Spanjaard werd opgepikt uit het B-team van Villarreal, scoorde negentien keer in één seizoen en werd aan FC Utrecht afgeleverd. De oogst: zeven ton plus de overbodige Dessers.

Joey Konings (2018-2020, transfervrij)
Konings kwam tegelijkertijd met Dalmau over van Jong PSV en moest de plek in de spotlights aan zijn Spaanse collega laten. De Brabander begon met een blessure aan zijn Heracles-avontuur en moest het daarna meestal van invalbeurten hebben: zijn goal tegen PSV na 24 seconden was uiteindelijk zijn meest aansprekende wapenfeit. Konings is inmiddels – na twee jaar Heracles – verkast naar De Graafschap.

Adrian Szöke (2019-heden, transfervrij)
Kwam in 2019 over uit het tweede van 1. FC Köln en is eigenlijk nog steeds een grote onbekende. De Servisch-Hongaarse spits kwam tot 168 speelminuten in tien Eredivisie-wedstrijden en kon nog geen wapenfeiten van betekenis noteren. Misschien komt hij komend seizoen, na een jaartje acclimatiseren, tot wasdom?

Cyriel Dessers (2019-2020, +4 miljoen)
De kroon op het werk van de beleidsbepalers in Almelo. Iedereen dacht dat Heracles erop achteruit zou gaan na de ruil tussen Dalmau en Dessers, maar niets bleek minder waar, weten we inmiddels. De Leuvenaar werd gedeeld topscorer in de Eredivisie en is voor vier miljoen euro verkocht aan Racing Genk.

Achttien spitsen in twaalf jaar tijd, ruim veertien (!) miljoen euro winst en Vincent Vermeij als enige verliespost: het zijn cijfers waar je mee thuis kunt komen. Vergelijk het eens met de transferbalans van FC Barcelona... Lang niet alle transfers waren een succes, maar Heracles kan zich met zijn voorbeeldige beleid best een Schulmeister, Ornoch of Kangaskolkka op zijn tijd permitteren. En misschien wordt Sinan Bakis wel het volgende goudmijntje.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)