Hoofdpijndossier in stadions voor Ajax, PSV, Feyenoord en nog zes Eredivisie-clubs
De kogel is door de kerk: vanaf 1 september is publiek weer toegestaan in de Eredivisie en Eerste Divisie. Vol zitten de stadions echter niet. Ongeveer een derde deel van de capaciteit mag worden benut - en dat heeft voor een aantal clubs aanzienlijke gevolgen.
Als het coronavirus niet weer oplaait, is er bij de start van het seizoen 2020/2021 voor het eerst weer publiek welkom in de stadions. Daarbij gelden strikte voorwaarden: vanzelfsprekend moet de anderhalvemeterregel worden gehandhaafd in het stadion, van binnenkomst tot vertrek, terwijl zingen niet is toegestaan vanwege het besmettingsrisico. "Neem daarom maar een grote toeter mee en fluister hoera", zei premier Rutte woensdagavond.
Het is een stap vooruit, daar is iedereen het over eens. Maar het levert ook praktische problemen op. De eerste schattingen zijn dat de stadions voor ongeveer een derde gevuld mogen worden. Clubs hebben daar - eventueel in samenspraak met de lokale overheid - het laatste woord over. Binnen de huidige kaders kunnen gezinsleden bij elkaar zitten en kinderen tot 18 jaar mogen ook gewoon naar binnen.
De vraag is nu: welke seizoenkaarthouders worden het zwaarst getroffen? Want: wie mag bij een bepaalde wedstrijd wél naar binnen en wie niét? De meeste clubs hebben na hun campagnes veel meer seizoenkaarthouders dan er in de nieuwe situatie plekken beschikbaar zijn. Een probleem is daarbij dat elke fan aanwezig wil zijn bij de thuiswedstrijd tegen Ajax, Feyenoord of PSV en dat er minder animo zal zijn als pakweg VVV-Venlo, FC Emmen of RKC Waalwijk op bezoek komt.
Kortom, clubs zullen per wedstrijd moeten kiezen welke supporters ze toelaten. En dat levert op dit moment een acuut hoofdpijndossier op voor zeker negen Eredivisie-clubs, die méér seizoenkaarten verkochten dan het stadion aankan met een één derde bezetting.
Top-vier getroffen
Het grootste verschil is merkbaar bij Ajax, dat met de Johan Cruijff Arena het grootste stadion van Nederland heeft (capaciteit: 54.990) en de meeste seizoenkaarten verkocht (40.000). Met een één derde vulling, kunnen er - in het beste geval - 18.328 mensen in het stadion. Elke wedstrijd zouden dan bijna 22.000 seizoenkaarthouders teleurgesteld moeten worden.
"Óf niemand óf iedereen naar het stadion", liet Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging Ajax, al weten."We kunnen het niet aan de achterban verkopen als de ene seizoenkaarthouder wel naar binnen mag en de ander niet. Wie mag er dan naar bijvoorbeeld Ajax - Feyenoord en wie wordt verwacht bij Ajax - RKC? Dat zijn niet te nemen besluiten."
*het laatste door de clubs gecommuniceerde aantal verkochte seizoenkaarten
De andere clubs uit de top-vier van het afgelopen Eredivisie-seizoen zitten met hetzelfde probleem. Procentueel krijgt PSV de zwaarste tik. De Eindhovenaren verkocht tot op heden 22.500 seizoenkaarten, maar heeft naar schatting plaats voor 11.665 toeschouwers. Feyenoord, waar de teller op 26.400 seizoenkaarten staat, kan 17.000 fans verwelkomen. Bij AZ is er plek voor 5.673 supporters, terwijl er 8.000 seizoenkaarten zijn verkocht.
FC Twente en Willem II staan ook voor een forse uitdaging. Twente kan 30.205 supporters kwijt in de Grolsch Veste en verkocht al 15.075 seizoenkaarten, maar kan volgens de één derde verdeling slechts 10.067 supporters binnenlaten. Willem II verkocht bijna 3.000 seizoenkaarten meer (7.803 stuks) dan er plek is (4.832). Ook FC Groningen, Heracles Almelo en PEC Zwolle hebben een 'overschot'.
Wie twee maanden geleden had gezegd dat er volgend seizoen weer publiek welkom zou zijn in de stadions, was misschien wel voor gek verklaard. De ontwikkelingen rond het coronavirus gaan nu zo snel, dat verdere versoepelingen vanuit het kabinet niet uitgesloten zijn.