Hoe De Ligt foutloos bleef en waarom hij perfect bij Juventus zou passen
Als scouts van internationale topclubs nog niet overtuigd waren van Matthijs de Ligt, dan zijn ze dat na Ajax - Juventus (1-1) zeker wel. De negentienjarige verdediger speelde een uitstekende wedstrijd tegen één van de clubs die hem graag wil hebben. VoetbalPrimeur analyseert de 'momenten-wedstrijd' in de Johan Cruijff Arena.
Door Ruud Bijnen
Verdedigen tegen Juventus bestond woensdagavond uit slechts enkele momenten. De Ligt moest weliswaar negentig minuten scherp zijn op Cristiano Ronaldo, de beste spits ter wereld, maar werd ongeveer zes keer écht uitgedaagd bij het eigen doel. De Ajax-aanvoerder stond tussen teamgenoten Joël Veltman en Daley Blind en had Lasse Schöne en Frenkie de Jong. Dat is belangrijk om in ogenschouw te nemen, omdat de samenwerking tussen De Ligt en zijn omgeving essentieel is.
Het was zichtbaar dat Veltman regelmatig doordekte en dat De Ligt, de rechter centrale verdediger, een enkele keer moest corrigeren. Daarnaast is Blind een verdediger die weleens uit positie gelokt wordt. Ronaldo opereerde vanaf links en zwierf zoals altijd over het veld, waardoor hij ook regelmatig centraal opduikt. De Portugees is een man die altijd extra aandacht krijgt van verdedigers: op hem wordt veel meer doorgedekt.
Lees ook: Hoe een seintje van Ten Hag naar De Jong de toon zette voor Ajax - Juventus
De Ligt is fenomenaal goed in kracht en timing in de luchtduels en hij ziet uitstekend in op welke momenten hij kan instappen om voor zijn man te komen en de bal te onderscheppen. Toch valt er positioneel nog wel wat te verbeteren en Italië zou daarin een goede leerschool voor hem kunnen zijn. Positie kiezen is erg afhankelijk van de keuzes die om je heen gemaakt worden door teamgenoten. Waar Juve buitengewoon goed is in het positioneel verdedigen, laat Ajax ruimte. De Ligt was echter foutloos en liet ongetwijfeld een goede indruk achter op de Italianen, die van hem gecharmeerd zijn.
In de 23e minuut ontstond een situatie waarbij de omgeving De Ligt in zijn positie liet en hij niet hoefde weg te stappen om de ruimte te corrigeren achter de uitgestapte Veltman. Schöne nam vanuit het middenveld deze taak over, waardoor er in het centrum voor het doel drie verdedigers overbleven. Als een back uitstapt, is dit de optimale uitvoer van het zoneverdedigen.
Veltman dekt door, maar de bal wordt verlengd in de ruimte achter hem. Waar vaak de centrale verdediger moet uitstappen, wordt het nu goed opgevangen. Schöne dekt de ruimte achter Veltman af en De Ligt kan in zijn positie blijven en doet dat ook. Hij is verantwoordelijk voor het afdichten van de ruimte tussen de moeilijk te verdedigen zone tussen de laatste linie en de keeper. De voorzetten die eventueel van de zijkant worden gegeven in deze ruimte (zie blauwe pijl) moet hij opvangen. Hij staat dus perfect en kijkt bovendien zichtbaar om zich heen.
In de 43e minuut werd zichtbaar duidelijk dat Ronaldo extra aandacht kreeg als zowel De Ligt als Blind op hem doordekken en het centrum even open ligt. Waar de Ligt het goed deed, had Blind in dit geval beter kunnen blijven staan om de ruimte af te dekken die De Ligt achter zich liet. Veltman corrigeerde dat voldoende. De Ligt handelde hier correct, maar door de omgeving had de afloop minder goed kunnen zijn.
Mandzukic - onder in beeld - heeft net de uittrap van de keeper koppend verlengd op Ronaldo. Vanuit het centrum stapt De Ligt uit zijn laatste linie. Ronaldo geeft de bal kort op de opkomende Rodrigo Bentancur en daarop stapt ook Blind uit. Onverstandig, als de andere centrale verdediger al weg is uit het centrum. Vervolgens stappen beide centrale verdedigers op Ronaldo door, waardoor het centrum open ligt aan de binnenkant. Daarna wordt in drie gevallen van doordekken de bal niet veroverd. Met één steekbal hadden flinke problemen kunnen ontstaan. Het duurt bovendien negen seconden totdat de organisatie achterin weer hersteld is. Dat is lang als de bal in het bezit is van de tegenstander rondom de eigen zestienmeter.
Bij het doelpunt van Juventus viel De Ligt weinig te verwijten. Het was een opeenstapeling van kleine, minder goede keuzes van andere spelers. Het begon bij de ingooi op de helft van Juve, waarbij De Jong zich net als Schöne makkelijk liet uitspelen door Bentancur. In onderstaande screenshot is het vervolg te zien: Blind dekt door. Het is precies wat Ronaldo door zijn naam en faam uitlokt. De bal wordt niet veroverd, waarmee de organisatie achterin weg is en Juve voorwaarts kan.
De inleiding tot het doelpunt tegen. Blind dekt door op Ronaldo, veertig meter van het eigen doel vandaan. Dat is niet erg verstandig. Neres komt laat achter zijn tegenstander aan. Er ontstaat voor Juve ruimte op de linkerkant van Ajax. Daarbij komen twee tegenstanders op Nicolás Tagliafico af. Hij blijft wél in de zone en maakt terecht geen keuze, anders wordt hij zeker uitgespeeld. Ondertussen is De Ligt naar binnen gekomen en heeft hij Bentancur overgenomen van De Jong en Schöne. De Ligt volgt zijn tegenstander die voorlangs het doel kruist. Beide middenvelders zien Ronaldo op zich afkomen maar lopen niet met hem mee.
De Ligt speelde een uitstekende wedstrijd en maakte geen fouten. Ook bij de corner in de dertigste minuut die Ronaldo een paar meter naast schoot, staat hij zo dat de bal er niet in kan. Hij is dus niet te laat, maar staat goed opgesteld. Bij de bal die in de 37e minuut van de tweede paal teruggekopt wordt voor het Ajax-doel door Ronaldo, verkleint de aanvoerder de hoek tot een minimum en gaat het schot van Federico Bernardeschi net naast de paal. Ook dat was verdedigend een uitstekende actie.
Mogelijk komt de negentienjarige aanvoerder van Ajax in de toekomst naast Leonardo Bonucci nog beter tot zijn recht dan nu. De Italianen houden beter de zone aan en maken verdedigend in de achterste linie vaak wat verstandigere keuzes dan de omgeving van De Ligt nu doet. Met weer een foutloze De Ligt in de Champions League-return tegen Juventus, maakt Ajax een goede kans op het bereiken van de halve finale.
Ruud Bijnen is als voetbalanalist werkzaam voor Almere City, bezig aan zijn master in coaching aan het Cruijff Institute en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.