Update: Te weinig bewijs: Kargbo wordt níet vervolgd voor matchfixing

29 november 2017 om 16:04

De Volkskrant stelt nog meer bewijzen te hebben gevonden voor matchfixing van wedstrijden die Willem II jaren geleden heeft gespeeld. Volgens de krant heeft de beruchte matchfixer Wilson Raj Perumal een bekentenis afgelegd tegenover Nederlandse recherchechefs.

Het verhoor met Perumal dateert van 15 september 2016. De Singaporees zou daarin bevestigd hebben dat de wedstrijd Ajax-Willem II (4-0) uit 2009 succesvol gemanipuleerd is, mede met dank aan zijn contactpersoon Ibrahim Kargbo.

De rechercheurs hebben echter nog een handvol aan verdachte wedstrijden vastgesteld. De bekerwedstrijd Roda JC-Willem II (1-0) uit november 2008, de benefietwedstrijd van Willem II tegen het nationale elftal van Sierra Leone uit 2009, en vier Eredivisie-wedstrijden uit hetzelfde jaar: FC Utrecht - Willem II (1-0), Sparta - Willem II (2-1), NAC - Willem II (4-0) en Feyenoord - Willem II (1-0).

Bovendien blijkt Perumal in april 2009 in Groningen, waar Willem II op bezoek ging bij de plaatselijke FC, aanwezig te zijn geweest. Toenmalig teammanager Frank Brugel herinnert zich een ontmoeting tussen Kargbo en een onbekende man in het spelershotel, voorafgaand aan de wedstrijd die in 0-0 zou eindigen.

Perumal kan echter niet meer strafrechtelijk vervolgd worden voor de gemanipuleerde wedstrijden, aangezien de feiten verjaard zijn. De Nederlandse recherche hoopt echter dat de matchfixer daardoor juist mee wil werken aan het onderzoek.

Update 16.04: Kargbo wordt níet vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). Er is namelijk geen 'hard bewijs' gevonden. "Zelfs indien iemand een moord bekent, maar dit wordt niet ondersteund door andere bewijsstukken in het dossier, dan kan de moord niet bewezen worden. Eén verklaring is geen bewijs in het strafrecht", citeert Omroep Brabant een woordvoerder van het OM. 

Het OM zal op korte termijn onderzoek doen naar de strafbaarstelling van matchfixing. De term komt nu niet voor in het Wetboek van Strafrecht en matchfixers kunnen alleen vervolgd worden voor 'niet-ambtelijke corruptie, oplichting of witwassen'.