'Man achter Ajax-rel': Gudelj eerder in poppenkast en machtsstrijd bij PSV
Nemanja Gudelj die een vertrek forceert bij Ajax. Volgens De Telegraaf een actie die niet past bij de 'geroemde voorbeeldprof' en dus wordt de beruchte zaakwaarnemer Vlado Lemic aangewezen als initiator van de recente gebeurtenissen rond de Serviër. Het is niet voor het eerst dat Lemic in verband wordt gebracht met een dubieuze manier van handelen.
Lemic is nooit officieel FIFA-zaakwaarnemer geweest, maar treedt bij transfers en spelerszaken op als adviseur of consultant. In het wereldje wordt hij gevierd en gevreesd. Gevierd door spelers die er bij de belangenbehartiger van op aan kunnen dat ze een goede transfer of een lucratieve deal uit het vuur slepen. Gevreesd door clubs die op hun hoede moeten zijn voor machtsspelletjes, het betalen van de hoofdprijs, en, zoals bij Gudelj het geval zou zijn, het forceren van transfers. VoetbalPrimeur zet het track record van Lemic als zaakwaarnemer op een rij.
Zijn rol bij de Gudelj-transfer
Het waren opmerkelijke 'randvoorwaarden' bij de transfer van Gudelj van AZ naar Ajax: niet alleen Nemanja, maar ook vader Nebojsa en broertje Dragi zetten hun handtekening in Amsterdam. Nebojsa, die door Lemic eerder als trainer naar NAC Breda werd gebracht, is op oproepbasis als scout actief in de Balkan en Dragi mocht aansluiten bij Jong Ajax, terwijl hij in de A-jeugd van NAC niet verzekerd was van een basisplaats op zijn positie. De deal van Dragi was geen onderhandelingseis, zo werd gesteld, maar de komst van zowel vader als broer Gudelj kan niet los worden gezien van de Nemanja-transfer.
Gudelj eerder speler in Lemic-poppenkast
Terwijl de onderhandelingen met Ajax in 2015 in een vergevorderd stadium waren, bleef Gudelj verkondigen écht alleen met AZ bezig te zijn, want 'zo zit ik in elkaar'. Maar volgens Voetbal International speelden Gudelj en Lemic achter de schermen een spelletje met AZ. De middenvelder liet zich 'in dit geval meeslepen door de poppenkast waarin Lemic degene is die het hardst aan de touwtjes trekt.'
In een reconstructie schreef VI vorig jaar: 'Zowel Gudelj als Lemic liet AZ lang in de waan dat de aandacht op het buitenland gericht zou worden. Op dat moment waren de kaarten al geschud. In plaats van onzin te verkopen, had de aanvoerder beter even niets kunnen zeggen. Opeens draaide het puur om Team Gudelj en niet meer om het belang van AZ, toch nog steeds de werkgever van de voetballer en bovendien verwikkeld in de strijd om Europees voetbal.'
Andere Ajax-deals van Lemic
Lemic heeft bij meer Ajax-transfers een vinger in de pap gehad, onder meer bij de recordtransfer (dik 16 miljoen euro) van Miralem Sulejmani naar Amsterdam. Lemic rook de Ajax-belangstelling in de aanvaller en wist de speler onder zijn hoede te krijgen. "Voor de komst van Lemic zei Mickey altijd dat hij langere tijd bij Heerenveen wilde blijven. Sinds de komst van Lemic wilde hij zo snel mogelijk weg", zei toenmalig voorzitter van Heerenveen Yme Kuiper daarover in Het Parool.
Lemic speelde ook een rol bij de deal van Klaas-Jan Huntelaar van Ajax naar Real Madrid en trad tevens als vertegenwoordiger op bij de komst van Robert Muric naar Ajax in 2014. Een transfer die veel problemen opleverde omdat Dinamo Zagreb weigerde om Muric vrij te geven. De Kroaten stelden dat Muric nog een contract tot de zomer van 2015 had, terwijl Ajax en Lemic beweerden dat het jeugdcontract van de buitenspeler was afgelopen en dat hij derhalve transfervrij was. Uiteindelijk gaf de FIFA de KNVB toestemming om Muric als Ajax-speler te registreren.
Zijn macht bij PSV
Lemic is natuurlijk vooral bekend van zijn jaren als 'huiszaakwaarnemer' bij PSV. Hij kwam via Eric Gerets binnen en bouwde in Eindhoven een goede relatie op met technisch directeuren Frank Arnesen en Stan Valckx. Lemic arrangeerde de transfers van onder meer Mateja Kezman, Jefferson Farfán, Heurelho Gomes (foto), Alex en Jonathan Reis en was daardoor mede-verantwoordelijk voor de grote successen van PSV in die jaren. Maar hij had ook een aandeel in de mislukte miljoenentransfers in die jaren, zoals die van Leandro Bonfim, zo blijkt uit een reconstructie van het NRC Handelsblad.
Volgens diezelfde krant diende Lemic met regelmaat een enorme factuur in bij PSV voor zijn 'bemiddeling' bij allerlei zaken. Zo stelde hij samen met een andere zaakwaarnemer een factuur van 500.000 euro op voor het 'behouden van Alex' toen Internazionale een bod op de Chelsea-huurling zou hebben uitgebracht. Nader onderzoek van de club bij Chelsea wees uit dat er helemaal geen sprake was van een inter-bod. Hij diende ook een factuur van 100.000 euro in voor bemiddeling bij de komst van Timmy Simons van Club Brugge, terwijl hij bij die transfer geen rol heeft gespeeld.
De groeiende macht van Lemic baarde PSV zorgen, zeker toen keeper Gomes in een interview, naar verluidt op aandringen van Lemic, het vertrek van toenmalig algemeen directeur Jan Reker eiste. Dit gebeurde na een aantal incidenten tussen Lemic en het bestuur, onder meer over de wens van de Serviër om Luisao van Benfica naar PSV te brengen, aldus het NRC. Uiteindelijk werd Lemic naar buiten gewerkt in de machtsstrijd in Eindhoven, om een paar jaar later weer de banden met de club aan te halen.
Omgeven door dubieuze praktijken
Lemic heeft nog lang geteerd op zijn goede relatie met Arnesen (foto, midden), die veel zaken deed met de Serviër in zijn tijd bij Tottenham Hotspur en Chelsea. Ook bij Hamburger SV werken de twee samen en dat leidde zelfs tot een onderzoek van de FIFA na de transfer van Milan Badelj van Dinamo Zagreb naar HSV.
Volgens een van de zaakwaarnemers rond die deal, Dejan Joksimovic, betaalde Arnesen in 2012 namens HSV met opzet te veel geld dan nodig was (zo'n vier miljoen euro) voor de speler -wiens contract bijna was afgelopen, zodat Lemic meer zou verdienen aan de deal. Arnesen ontkende dat daar sprake van was en legde uit dat er een concurrerend bod van Fenerbahçe op tafel lag.
En nu is er dus Gudelj, volgens De Telegraaf het nieuwste project van Lemic. Hoewel hij nooit over een officiële FIFA-licentie voor zaakwaarnemers heeft beschikt, blijft Lemic door de jaren heen op het transfertoneel verschijnen, vrijwel altijd omgeven door dubieuze praktijken.
Vlado Lemic (onderste rij, midden) eerder dit jaar bij de wedstrijd tussen Palermo en Udinese in de Serie A.
Vlado #Lemic, Predrag #Mijatovic, Manuel #Gerolin, Angelo #Baiguera e #Micciché guardano #Palermo-#Udinese #SerieA pic.twitter.com/EHzdCiEH2y
— claudio scaglione (@claudxca) 24 januari 2016