Bankzitter De Jong verketterd in Barcelona: verhaal achter de opvallende wending
Frenkie de Jong is de afgelopen weken de gebeten hond bij FC Barcelona. De Nederlander is zijn basisplaats kwijt, de Catalaanse fans uiten in groten getale hun onvrede over hem en in de Spaanse pers verschijnen regelmatig negatieve berichten rondom De Jong. VoetbalPrimeur schetst het machtsspel dat hieraan ten grondslag ligt.
Het is voor De Jong niet de eerste keer dat hij bij Barcelona in een lastigere fase zit. Maar de positie van de Oranje-international is nooit eerder in deze mate in het geding geweest in Catalonië. De fans van Barça fluiten De Jong uit en plaatsen haatcomments onder zijn Instagram-berichten. Sinds hij weer terug is na een slepende enkelblessure moet de middenvelder het ook vooral met invalbeurten doen, terwijl in de Spaanse pers zeer regelmatig negatieve berichten verschijnen rondom De Jong. Zo zou het geduld van Barcelona opraken, nu hij zijn in 2026 aflopende contract nog altijd niet verlengd heeft. En precies daar zit kern van de onrust.
Het salarisoffer, de 'schuld' van Barça aan Frenkie en het contractspel
De Jong, die in de zomer van 2019 de overstap van Ajax naar Barcelona maakte, speelde gedurende de hele coronapandemie voor de Catalaanse club. In die tijd had Barça het financieel bijzonder zwaar. Daardoor kwam de club met de toenmalige selectie overeen dat iedereen salaris in zou leveren. Dat geldt ook voor De Jong: op 20 oktober 2020 zette hij zijn handtekening onder zijn huidige contract, onder toeziend oog van toenmalig president Josep Maria Bartomeu. Daarbij hebben club en speler de afspraak gemaakt dat De Jong in de eerste twee seizoenen een fors deel van zijn salaris in zou leveren, wat in de overige jaren van het contract recht zou worden getrokken.
🚨 LATEST NEWS!
— FC Barcelona (@FCBarcelona) October 20, 2020
4⃣ Renewals! ✍
✅ @3gerardpique
✅ @mterstegen1
✅ @clement_lenglet
✅ @DeJongFrenkie21
ℹ All the details! ▶️ https://t.co/4h8bwbhscO pic.twitter.com/94upzGMhTQ
Precies dat is wat Barcelona nu dwars zit. Mede door de Financial Fair Play-regels van La Liga worstelt de huidige koploper van Spanje nog altijd met de salarishuishouding, terwijl De Jong door de 'schuld' van Barça in de komende anderhalf jaar erg zwaar op het salarisbudget drukt. In de afgelopen seizoenen heeft president Joan Laporta De Jong al op verschillende manieren onder druk gezet, in de hoop van die schuld af te komen. Zo is de oud-speler van Willem II en Ajax bijvoorbeeld nadrukkelijk naar de uitgang gedirigeerd. Nu heeft Laporta een nieuwe truc bedacht: de Spanjaard wil De Jong graag zijn contract laten verlengen, om zo het hoge bedrag dat de man uit Arkel nog tegoed heeft, weer over meerdere jaren uit te kunnen smeren.
Tot op heden is De Jong echter nog niet ingegaan op dat voorstel, tot frustratie van de Barça-leiding. Die frustratie kan ook moeilijk los worden gezien van de negatieve berichten die regelmatig over De Jong verschijnen in lokale media als Diario Sport. Deze week verscheen in die sportkrant nog het nieuws dat De Jong zichzelf in een kwaad daglicht heeft gesteld bij het bestuur van Barcelona, door op het veld onvoldoende intensiteit te laten zien en daarnaast te weigeren zijn contract te verlengen.
Frenkie de Jong op het trainingscomplex van Barcelona
Daarnaast hebben lokale media al meerdere keren het vermeende salaris van De Jong geopenbaard. Het valt absoluut niet uit te sluiten dat Barça dit soort 'nieuws' doelbewust lekt aan verwante media als Diario Sport, om De Jong publiekelijk in een kwaad daglicht te stellen en de druk voor het ondertekenen van de nieuwe verbintenis verder op te voeren. Zelf heeft De Jong al meerdere keren afstand genomen van de vele berichten en zelfs uitgehaald naar de Spaanse pers.
'Ze zijn Frenkie aan het treiteren'
Toch lijken de berichten wel invloed te hebben op de publieke opinie onder de Barça-fans. Waar De Jong eerst altijd geliefd werd door de fans van Barça, is de stemming in de laatste maanden omgeslagen. Aan het begin van het seizoen klonk al een voorzichtig fluitconcert, toen de naam van de man uit Arkel genoemd werd bij de spelerspresentatie in het Olympisch Stadion. De laatste weken is De Jong opnieuw regelmatig uitgefloten, terwijl hij zoals gesteld verschillende haatberichten ziet binnenkomen. 'Als je niet bij Barça wil zijn, moet je vertrekken', laat een supporter bijvoorbeeld weten onder een Instagram-bericht van De Jong, doelend op het feit dat de nummer 21 van de club niet zou willen verlengen.
Dit bericht op Instagram bekijken
In de studio van Ziggo Sport sprak Royston Drenthe zelfs het vermoeden uit dat het feit dat De Jong nu bankzitter is, ook te maken heeft met het politieke spel. "Ik denk dat hij (Flick, red.) schuilt achter een keuze van bovenaf. Ik denk dat ze Frenkie een beetje aan het kietelen zijn, een beetje aan het treiteren. Ik heb het idee dat ze hem vervelen, zodat hij zelf fouten gaat maken of misschien uitspraken gaat doen, die de club niet tolereert. Zodat het makkelijker is om van hem af te komen", stelde Drenthe onder meer.
Al met al is het logisch dat het nieuws dat De Jong uit de gratie begint te raken bij Barcelona voor de nodige verbazing zorgt in Nederland. Maar daar ligt dus, in ieder geval voor een groot deel, een nieuw hoofdstuk van een al langer sluimerend politiek spel aan ten grondslag. De Jong kan zelf nu niets anders doen dan zijn hoofd koel houden. Tot op heden heeft de dribbelaar nooit gedacht aan een exit bij Barcelona. Of daar door deze situatie verandering in gaat komen, zal in de komende periode moeten blijken.