Gullit over overvolle speelkalender

Gullit pleit voor nieuwe oplossing: 'Spelers moeten zelf handrem erop zetten'

Vandaag om 15:13
Laatste update: om 15:16

Ruud Gullit heeft zich uitgelaten over de overvolle speelkalender in het voetbal. De voormalig Ballon d'Or-winnaar begrijpt dat onder andere Rodri dreigt met een staking.

"Ik snap Rodri en andere spelers dat het nieuwe club-WK van komende zomer voor hen de druppel is. Maar als je zes miljoen per jaar verdient als topvoetballer, snap ik óók dat mensen zeggen: wat zit je nou te klagen?", zegt Gullit tegen het Algemeen Dagblad. "Dan heb je geen poot om op te staan. En de UEFA heeft een punt als die redeneren: jullie willen minder wedstrijden, maar jullie spelen in de zomer wel overal in Amerika."

Gullit beseft dat het probleem van de volle kalender niet voor iedereen speelt. "Bij kleinere clubs speelt het thema van overbelasting helemaal niet zo. Pak 'm beet Cambuur en Manchester City hebben een verschillende kalender en een totaal ander perspectief. Spelers van kleinere clubs denken: prima als een topclub een beetje vermoeid bij ons aankomt voor een wedstrijd. Wij staken niet mee."

Volgens Gullit kan het protest beter anders ingericht worden. "Spelers moeten zelf de handrem erop zetten. Ze moeten leren zeggen: nee, vandaag speel ik niet, of minder lang, want ik heb rust nodig", stelt hij. "Dat vond ik zelf ook lastig hoor, toen AC Milan in mijn tijd met een B-team begon. Maar op zeker moment voelde je dat het niet anders meer kon."