Europese play-offs voer voor discussie: 'Sterkste teams moeten Europa in'

'Sterkste teams moeten Europa in, ploeg als Go Ahead is Europees een eendagsvlieg'

Vandaag om 12:28
Laatste update: om 12:38

Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC Nijmegen ziet de play-offs om Europees voetbal na afloop van het reguliere Eredivisie-seizoen graag ingeruild worden voor één grote finale. Zo'n verandering zou grote gevolgen kunnen hebben voor zijn eigen club, maar is wel beter voor het Nederlands voetbal, stelt Van Schaik.

De nummers vijf tot en met acht op de ranglijst spelen normaliter om het laatste ticket voor de Europa League. Er gaan de laatste jaren echter steeds meer stemmen op om het concept om te gooien. Ook NEC-directeur Van Schaik is voorstander van veranderingen.

"In mijn ogen moeten de sterkste teams in Europa uitkomen. Niets dan lof voor Go Ahead Eagles, maar internationaal is het een eendagsvlieg. Dat was ook zo geweest als wij de beker of de play-offs hadden gewonnen. We zijn nog niet klaar om te acteren op het niveau van FC Twente of FC Utrecht", aldus Van Schaik in gesprek met Voetbal International.

Een oplossing is volgens de algemeen directeur om de play-offs in te korten en alleen nog een finale te spelen. "En die à la Engeland heel groot maken: op neutraal terrein, in De Kuip of ArenA."

Van Schaik beseft dat een dergelijke aanpassing weleens grote gevolgen kan hebben voor zijn eigen ploeg. "Vergis je niet: inkorten van de play-offs is voor NEC en een hoop andere clubs een serieus offer. Denk je dat mijn bestuur het leuk vindt als ik zeg dat de beste zes in Europa moeten spelen? Nee. Maar in het grotere belang zal je af en toe concessies moeten doen. Dat is tot nu toe nooit goed gelukt."