FIFA last vergadering in om te besluiten over WK-deelname van Israël

FIFA moet besluit nemen over WK-deelname van Israël en gaat in beraad

18 juli om 16:48
Laatste update: 18 juli om 17:05

De FIFA gaat zaterdag 20 juli in beraad over het toelaten of uitsluiten van Israël op het WK 2026. De voetbalbond van Palestina (PFA) deed in mei een beroep op de FIFA om in overleg te gaan vanwege het conflict in Gaza. 

Onder meer Reuters meldt dat de FIFA zich aankomende zaterdag over het probleemstuk buigt. Het persbureau meent dat de Aziatische voetbalbond het verzoek steunt. Volgens Jibril Al-Rajoub, de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, mag de FIFA het conflict tussen de twee landen niet negeren. Een petitie die werd opgesteld met hetzelfde verzoek als de PFA haalde ruim 380.000 handtekeningen op. In 2022 werd Rusland nog toegang ontzegd voor het EK 2024 vanwege de oorlog met Oekraïne.

De FIFA houdt zaterdag een buitengewone vergadering en zal de tijd vooral gebruiken om het conflict tussen Israël en Palestina aan te kaarten, en daarmee het mogelijk uitsluiten van, of het deelnemen van Israël aan het WK in 2026. Het WK wordt georganiseerd in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Er heerst al decennia lang onrust tussen Israël en Palestina, maar in oktober van vorig jaar escaleerde de slechte relatie na een inval in Israël van terreurgroep Hamas.