Chapecoense-ramp: Leicester van Brazilië maakte absolute droomopmars
De voetbalwereld is in grote schok door de vliegtuigramp waarbij het grootste deel van de selectie van de Braziliaanse club Chapecoense is omgekomen. Chapecoense werd gezien als het Leicester City van Brazilië en beleefde een absolute voetbaldroom, totdat het team op tragische wijze uit elkaar viel.
De kleine club in staat tot grootse dingen. Al jaren verbaast Chapecoense de Zuid-Amerikaanse voetbalwereld met dit seizoen als kers op de taart. De club uit het zuidelijk gelegen stadje Chapecó stond tot ieders verrassing in de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse variant op de Europa League. De 22-koppige selectie, staf en journalisten waren in de nacht van maandag op dinsdag onderweg naar het Colombiaanse Medellín voor het eerste finaleduel met Atlético Nacional toen het vliegtuig neerstortte.
Chapecoense bestaat al ruim veertig jaar, maar zakte na de oprichting in 1973 snel weg naar de onderste regionen van het voetbal en speelt pas sinds zeven jaar weer in het Braziliaanse profvoetbal. Een RB Leipzig-achtige promotiereeks vond plaats de afgelopen jaren, van de vierde Braziliaanse divisie in 2008 naar het hoogste niveau in 2013. De afgelopen twee jaar eindigde de club als vijftiende en veertiende in de Serie A en dit seizoen stond het op een knappe negende plek met nog één wedstrijd te gaan. Het was een droomseizoen voor Chapecoense, niet alleen vanwege de goede klassering in de nationale competitie, maar ook omdat de club het staatskampioenschap van Santa Catarina veroverde en deze week in de finale van de Copa Sudamericana stond.
Scenes in the #Chapecoense dressing room 5 days ago after making the final.pic.twitter.com/PXpjuSvHAh
— Stephen Howson (@MrStephenHowson) 29 november 2016
De spelers van Chapecoense vijf dagen geleden, toen de finale van de Copa Sudamericana werd bereikt
De reeks die de club in de continentale competitie neerzette was een indrukwekkende. Als club die zeven jaar geleden nog drie divisies lager speelde versloeg het grote Argentijnse teams als Independiente en San Lorenzo op weg naar de eerste continentale finale ooit, waarin het Atlético Nacional zou treffen. Prachtig gevoetbald werd er niet, maar Chapecoense won de krakers als team. Hard werken, gedisciplineerd de taken opvolgen, een hecht elftal met spelers die voor elkaar door het vuur gingen.
Chapecoense keeper Danilo's save that earned them a place in the Final... #ForçaChapecoense pic.twitter.com/3a849HdF23
— Photos of Football (@photosofootball) 29 november 2016
De laatste redding van de overleden Marcos Danilo, die Chapecoense naar de finale bracht
Coach Caio Júnior (foto, onder), die het ongeluk ook niet overleefde, vergeleek zijn team graag met Leicester City, de club die Engeland vorig seizoen op z'n kop zette door uit het niets kampioen te worden. "Ons team doet me echt denken aan Leicester, een ploeg uit een rauwe stad die een grote prijs kan winnen. Ik wil dit seizoen een stempel drukken met deze club, deze groep van spelers."
Een sterrenelftal was Chapecoense niet. Hardwerkende Braziliaanse spelers en één Argentijn (Alejando Martinuccio) die allemaal van ver zijn gekomen werden in de selectie afgewisseld met een paar vedettes die met hun ervaring leidersfiguren konden zjn. Cléber Santana was misschien wel de meest bekende speler in het elftal. Hij speelde in het verleden in Europa voor onder meer Atlético Madrid. De 21-jarige middenvelder Matheus Biteco heeft een verleden bij Hoffenheim en werd dit seizoen door Chapecoense gehuurd van Barra FC. Derde doelman Marcelo Boeck heeft naast de Braziliaanse ook de Belgische nationaliteit. Hij zat niet op het vliegtuig, omdat hij zijn verjaardag thuis mocht vieren.
Marcos Danilo en Alan Ruschel zaten naast elkaar in het vliegtuig. Ruschel overleefde de ramp.
De ramp bij Medellín is door drie leden van de selectie overleefd. Verdediger Alan Ruschel, die naast elkaar zaten in het vliegtuig (foto), is met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Ook reservedoelman Jakson Follmann en de 31-jarige Helio Hermito Zampier behoren tot de in totaal zes overlevenden. 75 van de 81 inzittenden hebben de ramp niet overleefd.
Overlevende Alan Ruschel wordt het ziekenhuis ingereden na de vliegtuigramp
Desolación total en el vestuario de Chapecoense. Los jugadores que no hicieron el viaje, devastados. Qué jornada tan jodida. pic.twitter.com/acgTMar1oC
— Invictos (@InvictosSomos) 29 november 2016
In totaal acht spelers bleven achter in Brazilië omdat ze niet tot de selectie behoorden. Enkele van hen rouwden dinsdag in de kleedkamer om hun overleden ploeggenoten.