De zomerse PSV-vertrekkers: twee succesverhalen, Maher in problemen
Hoe gaat het met de spelers die afgelopen zomer de Nederlandse top-drie clubs verlieten om elders hun geluk te zoeken? Is hun transfer goed uitgepakt, of zitten ze vaker op de bank dan hen lief is? De komende drie dagen bespreekt VoetbalPrimeur de zomerse vertrekkers van PSV, Ajax en Feyenoord. PSV trapt af.
Vertrokken
Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg)
In zijn laatste jaar bij PSV bleek al dat er een nieuwe Bruma was opgestaan: constanter, minder foutjes, degelijk. Zijn transfer naar de Bundesliga was dan ook niet meer dan logisch. Nee, het gaat sportief niet goed met zijn nieuwe club VfL Wolfsburg, maar persoonlijk ontwikkelt de Oranje-verdediger zich uitstekend. Negen competitiewedstrijden speelde hij van begin tot eind. Door de wekelijkse confrontaties met topspitsen profiteert ook het Nederlands elftal mee met de stap van Bruma.
Stijn Schaars (sc Heerenveen)
Trainer Phillip Cocu had hem graag behouden en Schaars laat dit seizoen bij sc Heerenveen zien waarom. Hij is misschien wel de beste verdedigende middenvelder van de Eredivisie op dit moment met een van de beste cijfers in passing en intercepties. Zijn stapje terug naar sc Heerenveen was een moedige, maar het heeft hem al terug naar de top gebracht: Oranje.
Marco van Ginkel (Chelsea)
Van Ginkel werd vorig seizoen de tweede competitiehelft van Chelsea gehuurd en was met zijn acht goals van grote waarde in de titelrace. Het leek een uitgemaakte zaak dat hij ook dit seizoen weer aan PSV verhuurd zou worden, maar fysieke klachten zaten de deal dwars. Van Ginkel richt zich ondertussen bij Chelsea op zijn herstel, heeft al een wedstrijdje in het tweede kunnen meespelen en staat in de winter open voor een nieuwe verhuurperiode, wellicht aan PSV.
Maxime Lestienne (Rubin Kazan)
Ook Lestienne werd afgelopen seizoen door PSV gehuurd, maar al snel werd duidelijk dat een langer verblijf er niet inzat omdat de Eindhovenaren de jeugd (lees: Steven Bergwijn) wilden laten doorstromen. Inmiddels heeft de Belg het Qatarese Al-Arabi definitief achter zich gelaten voor een vierjarig contract in Rusland bij Rubin Kazan. Maar dat is tot nu toe absoluut geen succes voor Lestienne. Hij zat acht keer bij de selectie, maar begon nog nooit in de basis en kwam in vijf invalbeurtjes tot 145 minuten. Wel scoorde hij één keer: in september tijdens de 3-1 zege op Ural.
Verhuurd
Menno Koch (FC Utrecht)
Koch werd in de zomer aan FC Utrecht verhuurd zodat hij meer ervaring kon opdoen in de Eredivisie, maar ervaring opdoen is niet wat de verdediger op dit moment in de Domstad doet. In september maakte hij zijn competitiedebuut voor Utrecht tegen PEC Zwolle (1-1), maar na de 1-5 nederlaag tegen FC Groningen is hij niet meer op het veld verschenen.
Adam Maher (Osmanlispor)
Het was een keuze gebaseerd puur omdat hij meer wilde spelen: Osmanlispor. Een seizoen in de Turkse competitie en de Europa League moest Maher of beter doen terugkeren, of hem een mooie club opleveren. Maar het pakt heel anders uit. In de competitie begon Maher nog maar één keer in de basis en mocht hij viermaal invallen, met een totaal van 121 speelminuten terwijl we al halverwege november zitten. Opvallend is dat hij in de Europa League wel al scoorde en al meer minuten heeft gemaakt: 182. Twee wedstrijden speelde hij in de basis, twee keer kwam hij als invaller binnen de lijnen.
Rai Vloet (FC Eindhoven)
Echt deel maakte Vloet nog niet uit van de PSV-selectie, maar hij zat er wel constant dicht tegenaan. Dit seizoen wil de middenvelder aangrijpen om belangrijk te worden in een elftal en dat doet hij bij FC Eindhoven. Vloet speelde voor de stadsgenoot tot nu toe zeven duels waarin hij twee keer scoorde.
Marcel Ritzmaier (Go Ahead Eagles)
Een toekomst bij PSV lijkt Ritzmaier al een aantal jaar niet meer te hebben. Afgelopen seizoen werd hij verhuurd aan NEC en ditmaal is hij in Deventer gestald, waar hij basisspeler is van Go Ahead Eagles. Opvallend aan het seizoen van Ritzmaier tot nu toe is het hoge aantal kaarten wat hij pakte in de Eredivisie: vijf in negen duels.