Tottenham-miljoenen voor Janssen verklaard: bijna exacte Kane-kopie
Vincent Janssen moet bij een transfer naar Tottenham Hotspur volgend seizoen concurreren met Harry Kane, de enige diepe spits in de selectie van de Engelse club. Gezien het 4-2-3-1-systeem van de Londenaren is er geen plek voor beide spitsen in de basis en dat lijkt ook geenszins de bedoeling van de club. VoetbalPrimeur bekijkt aan de hand van de statistieken hoe de twee aanvallers scoren en wat blijkt: Tottenham zou met Janssen een absolute kopie - en dus ideale back-up - van Kane binnenhalen.
Kijkende naar hoe Janssen (27 goals) en Kane (25 goals) vorig seizoen hun doelpunten maakten, valt op dat de twee dat op vrijwel dezelfde manier doen. Beiden zijn geen goede koppers (Janssen twee kopgoals, Kane één), beiden scoorden vijf keer uit een penalty en beiden maakten rond de 33 procent van hun goals uit een standaardsituatie (Janssen 9, Kane 8).
Zowel Janssen als Kane scoorde vrijwel alle keren van binnen het strafschopgebied, waarbij Janssen helemaal niet van buiten de zestien scoorde en Kane twee keer. Beiden kunnen ook makkelijk met twee benen scoren, waarbij de diversiteit bij Janssen (15 links, 10 rechts) groter is dan bij Kane (5 links, 19 rechts). Janssen ging in de Eredivisie wel iets beter met zijn kansen om dan Kane. De AZ-spits maakte een goal per 5.6 schoten, Kane één per 6.4 schoten. Van de 151 schoten belandde bij Janssen 55 procent tussen de palen, Kane schoot 60 procent van zijn 159 pogingen op goal.
Duels
Wat duels betreft staat Janssen bij een transfer naar Tottenham een flinke klus te wachten. Net zoals Kane in de Premier League won hij in de Eredivisie zo’n 34 procent van zijn kopduels, maar uit de cijfers blijkt dat Kane wel bijna vier keer zo vaak een kopduel moest aangaan. Janssen was slechts 62 keer in een kopduel verwikkeld en kwam 21 keer als winnaar uit de strijd. Kane moest liefst 214 luchtduels aangaan en won er daar 72 van. Alle duels bij elkaar genomen won Janssen 50 procent en Kane 42,6 procent.
Passing
Wat betreft passing lijken de twee aanvallers ook op elkaar. Kane gaf in meer speelminuten meer passes (958 om 823 voor Janssen), maar bij beiden kwam 73 procent van de passes aan. Kijkende naar hoe de twee aanvallers passen, zien we meer overeenkomsten. Kane gaf 53,1 procent van zijn passes voorwaarts, bij Janssen ligt dat percentage op 50,6 procent. Janssen was wel belangrijker in aanvallend opzicht wat balbezit betreft. Hij creëerde 1.53 kansen per wedstrijd, Kane 1.13. Maar dat verschil valt natuurlijk te verklaren met het verschil in niveau van de Eredivisie en van de Premier League.
Nog een aantal opvallende statistiekjes: Janssen probeerde 76 keer een tegenstander met een dribbel te passeren en slaagde daar in 46 procent van de gevallen in. Kane ging 95 keer een dribbel aan en daar slaagde hij in net iets meer dan vijftig procent in. En Janssen zal in de Premier League meer verdedigend werk moeten opknappen. Bij AZ kwam hij niet verder dan vier intercepties, vijf blocks en dertien weggewerkte ballen. Kane moest bij Tottenham 21 keer een interceptie doen, negen keer een schot blokken en 33 keer de bal wegwerken.
Conclusie
Dat Tottenham bij Janssen is uitgekomen is niet meer dan logisch als je de twee spitsen vergelijkt. Hoewel Kane natuurlijk op een veel hoger niveau acteert, toont Janssen ontzettend veel overeenkomsten met de spits van Engeland wat betreft scorend vermogen, passing en in de duels.
Dat betekent voor Janssen wel dat hij in het huidige systeem van Tottenham niet naast, maar in plaats van Kane moet spelen als hij een basisplaats wil veroveren op White Hart Lane. En hoewel Kane geen indruk maakte op het EK, is er geen discussie rond zijn positie bij Tottenham. Janssen lijkt het dus in eerste instantie te moeten doen met invalbeurten (Kane werd vorig in 38 Premier League-wedstrijden slechts negen keer gewisseld) en bekerwedstrijden, zolang Kane fit blijft.