De Tien: gevolgen van het kampioenschap van PSV

9 mei 2016 om 10:10

PSV is kampioen. De ploeg van Philip Cocu won zondag met 1-3 in Zwolle, terwijl Ajax in Doetinchem gelijkspeelde: 1-1. Naast directe plaatsing voor de groepsfase van de Champions League zijn er meer consequenties, daarom vandaag in De Tien: gevolgen van het kampioenschap van PSV. 

Sinds 2010 is er ieder jaar één van de broertjes De Jong kampioen geworden
Sinds 2010 werd er elk jaar één van de gebroeders De Jong kampioen. Luuk de Jong viert zijn derde kampioenschap in de Eredivisie, in 2010 werd hij kampioen met FC Twente en in 2015 en 2016 met PSV. Siem de Jong vierde vanaf 2011 tot en met 2014 het kampioenschap met Ajax.

De kenners hadden het bij het juiste eind
De week voor de topper tussen PSV en Ajax waren de trainers, aanvoerders en andere prominenten in de Eredivisie er uit. PSV zou kampioen worden volgens liefst zeventig procent. PSV stond destijds één punt voor en er was vertrouwen dat die voorsprong niet meer weggegeven zou worden. Dat vertrouwen bleek gegrond.

PSV wordt altijd kampioen als het meer dan 78 punten behaalt
PSV wordt altijd kampioen als de club meer dan 78 punten haalt. De Eindhovenaren werden één keer derde met 78 punten, maar elk jaar dat de club 79 punten of meer haalde werd het kampioenschap gehaald.

De uitspraak 'kampioen word je op basis van de minste tegengoals' gaat dit keer niet op
Ajax kreeg dit seizoen in 34 wedstrijden slechts 21 doelpunten tegen. PSV kreeg er elf meer tegen, maar is wel degelijk kampioen.

PSV komt niet in pot één van de Champions League
PSV wordt geen groepshoofd in de groepsfase van de Champions League. Alleen de landskampioenen uit de competities die in de top-zeven van de coëfficientenlijst van 2015 staan, krijgen van de UEFA een dergelijke status. Nederland staat op de negende plaats.

De Jong was een echte aanvoerder
Luuk de Jong is de eerste speler sinds Mateja Kezman in het seizoen 2002/2003 die 26 doelpunten scoort in een kampioensseizoen.

PSV levert een prachtig laatste eerbetoon aan Philips
PSV wordt kampioen in het laatste jaar dat Philips als hoofdsponsor op de borst prijkt. De Eindhovenaren sluiten de samenwerking met Philips als hoofdsponsor prachtig af. Tevens is het een mooi begin van de samenwerking met Energiedirect.nl. 

PSV heeft na de winterstop een fantastische reeks neergezet
PSV pakte na de winterstop maar liefst 46 punten. De Eindhovenaren leden enkel tegen Heerenveen en Ajax puntenverlies. Van de Amsterdammers werd verloren, tegen de Friezen gelijkgespeeld.

PSV heeft een uitstekend seizoen achter de rug
Ondanks het feit dat de club van Phillip Cocu uitgeschakeld werd in de beker, mag het terugkijken op een uitstekend seizoen. Naast het kampioenschap deden de Eindhovenaren het fantastisch in de Champions League, waar de ploeg het finalist Atlético Madrid erg lastig maakte.

Jetro Willems haalt zijn gelijk
Jetro Willems zei vorige week dat hij 99% zeker was dat PSV kampioen zou worden. De linksback van PSV kreeg uiteindelijk zijn gelijk.

Bonus: alle spelers van De Graafschap krijgen een iPhone 7
PHC sponsort zowel De Graafschap als PSV. De sponsor beloofde alle spelers van De Graafschap een iPhone 7 bij een overwinning op Ajax, maar neemt nu met het gelijke spel ook genoegen.