'Ajax had ook banden met Doyen en haalde truc uit bij verkoop jeugdspelers'

9 maart 2016 om 07:17

Ajax heeft een ware truc gebruikt om jeugdspelers te verkopen, zo meldt de Volkskrant. Het dagblad stelt dat de Amsterdammers een agent van Doyen hebben ingeschakeld om de jeugdige spelers te verkopen voordat hun contract afliep. En daarvoor kreeg de makelaar dan een bepaalde fee.

Op die manier trachtte Ajax te voorkomen dat de jeugdspelers gratis de deur van de Arena uit wandelden na hun contractperiode. De contracten met de bewuste makelaar Matthew Kay zijn nu aangepast, aangezien FIFA-reglementen een dergelijke constructie niet meer toelaten.

'Om te voorkomen dat talenten na hun opleiding transfervrij vertrekken, hebben clubs de afgelopen jaren clausules in contracten opgenomen met als doel spelers te verkopen voor het aflopen van hun contract', schrijft de krant. Nu is dat door de FIFA-regels niet meer mogelijk. Investeringsmaatschappijen kunnen geen transferrechten meer bezitten.

Bij Ajax stond een dergelijke clausule in de contracten van Abdelhak Nouri, Mauro Savastano, Zakaria El Azzouzi en Elton Acolatse. Daar kwam het dagblad achter via documenten van Football Leaks. Doyen, de partij waarmee Ajax zakendeed, werd ook door FC Twente in de arm genomen en leende de club vijf miljoen in ruil voor transferrechten. Dat kwam de Tukkers duur te staan.