KNVB mist bewijs: ARD gaat te ver met beschuldigingen van matchfixing

KNVB mist bewijs: ARD gaat te ver met beschuldigingen van matchfixing

03-03-2016 15:08
4

De KNVB vindt dat het duel tussen NEC en Willem II van 17 januari te makkelijk als verdacht is bestempeld. Volgens de bond is er bij een afwijkend gokpatroon niet meteen sprake van matchfixing.

"We nemen alle signalen rond matchfixing uiterst serieus", zegt Wouter Boshuis, Integrity Officer van de KNVB. "Want matchfixing is een realiteit in het voetbal. Maar bij een afwijkend gokpatroon is niet per definitie sprake van matchfixing. Daarvoor is meer bewijs nodig."

Volgens de Duitse makers van een woensdag uitgezonden documentaire werd er bij een wedkantoor in Zuid-Duitsland opvallend veel gegokt op een zege voor NEC. Die voorspellingen kwamen uit, want de Nijmeegse club won in eigen huis met 1-0. Naar aanleiding van de ARD-uitzending nam de KNVB contact op met de UEFA, die echter geen afwijkend gokpatroon ontdekte.

"Tegelijkertijd zegt dat ook niet alles", aldus Boshuis. "Zeker niet wanneer inzetten worden gedaan bij kleine, lokale gokkantoren. Deze worden namelijk niet door de UEFA gemonitord. We zullen ons netwerk daarom inschakelen om na te gaan of er meer signalen zijn die aanleiding kunnen geven tot verdere actie."