De tien grootste miskopen in de Eredivisie tot nu toe!

22 december 2015 om 14:18

Zeventien speelronden zijn er achter de rug in de Eredivisie. In de winterstop maakt VoetbalPrimeur de balans op. Wie zijn tot op heden de grootste miskopen van de eerste seizoenshelft gebleken?

De achttien clubs uit de Eredivisie gingen in de zomermaanden vol goede moed de transfermarkt op. Talloze spelers vonden een nieuw onderkomen op de Nederlandse velden. De zoektocht van de heren technisch directeuren leverde naast een aantal voltreffers – die behandelen we later – ook de nodige miskleunen op. Opgelet: huurtransfers hebben wij in ons lijstje van miskopen meegenomen. Tien namen in willekeurige volgorde, komen ze! 

John Heitinga (Ajax)
De naam van good old John Heitinga kan en mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Wat was precies het idee toen Ajax hem in de zomer transfervrij oppikte bij Hertha BSC? Frank de Boer zit helemaal niet te wachten op de routinier, zo lijkt het. Schrijnend: toen Ajax afgelopen zondag tegen De Graafschap speelde, was Heitinga zelf al in de sneeuw aan het genieten van zijn skivakantie...

Michael Olaitan (FC Twente) 
Ooit maakte Michael Olaitan namens Olympiakos Piraeus een Champions League-doelpunt tegen Manchester United. We kunnen er ons op dit moment weinig bij voorstellen. De treurige balans na vijftien duels in dienst van FC Twente: nul doelpunten. Geen beste vangst van speurneus Ted van Leeuwen. 

Lucas Bijker (sc Heerenveen)
Zijn zomerse overstap van SC Cambuur naar sc Heerenveen zette vanzelfsprekend kwaad bloed bij de achterban van de club uit Leeuwarden. Verkassen naar de aartsrivaal: dat doe je niet. De Cambuur-fans lachen nu het laatst, want Bijker maakt sinds zijn transfer bijzonder weinig indruk in het Abe Lenstra Stadion. 

Mihai Roman (NEC) 
Om te beginnen moeten we zeggen dat NEC best een aardig neusje heeft voor aankopen. Christian Santos, Anthony Limbombe, Wojciech Golla - niets mis mee. Maar de boomlange Mihai Roman lijkt een ouderwetse miskleun. Letterlijk nog niets van gezien sinds zijn komst van het Roemeense Pandurii Targu Jiu. 

Valmir Berisha (SC Cambuur)
De fans van Cambuur gingen er eens goed voor zitten toen Valmir Berisha in juli een contract tekende in Leeuwarden. 'De nieuwe Zlatan', afkomstig van AS Roma. Poeh. Maar een halfjaar verder is het angstvallig stil rond de jonge Zweed. Cambuur heeft gegokt en verloren, zo lijkt het. 

Yaya Sanogo (Ajax) 
Ajax-fans weten bij het horen van de naam Yaya Sanogo niet of ze nu moeten lachen of huilen. Opwinding was er toen in de zomer bekend werd dat de jonge spits van Arsenal dit seizoen te bewonderen is in de Eredivisie. De targetman blijkt er echter weinig van te kunnen. Yaya? Zeg maar NeeNee. 

Jan-Arie van der Heijden (Feyenoord) 
Martin van Geel shopte er in de zomer lustig op los. Complimenten voor het binnenharken van bijvoorbeeld Simon Gustafson en Dirk Kuyt, maar Jan-Arie van der Heijden durven wij inmiddels te bestempelen als een overbodige aanwinst. Onzeker, te traag en niet topclubwaardig. Als iedereen fit is, moet Van der Heijden het doen met een plek op de bank. 

Thomas Agyepong (FC Twente) 
Nog maar een miskleun van FC Twente: vleugelaanvaller Thomas Agyepong. Natúúrlijk is het lastig winkelen met een lege portemonnee, maar waarom een onervaren, geblesseerde Ghanees uit Engeland halen? Agyepong (gehuurd van Manchester City) arriveerde in Enschede met een voetkwetsuur en liet in de acht wedstrijden die hij later speelde een zeer matige indruk achter. Chinedu Ede hadden we op deze plek overigens ook kunnen noemen. 

Ruben Ligeon (Willem II)
Wanneer een trainer een stuntelaar als Frank van der Struijk beter acht, is er écht iets mis. Maakte Ruben Ligeon afgelopen jaar in dienst van NAC Breda nog een aardige indruk, bij Willem II komt de huurling van Ajax niet aan de bak. Het zou ons niets verbazen wanneer hij in de winterstop met de staart tussen de benen terugkeert in Amsterdam. 

Richmond Boakye (Roda JC)
Elke keer dat Richmond Boakye - dit seizoen door Roda JC gehuurd van Atalanta Bergamo - weer eens vanuit een onmogelijke hoek op doel schiet, bedenk dan: de jonge Ghanees heeft een clausule in zijn huurcontract die voorschrijft dat hij minimaal tien keer moet scoren. In ieder ander geval ontvangt hij 200.000 euro minder salaris van Atalanta. Hoe bedenk je het!? 'Bizar', noemt Darije Kalezic de clausule. Vooral bizar dat Roda zo'n speler naar Kerkrade haalt, vinden wij. 

Mis jij namen op onze lijst? Ben je het ergens héél erg mee oneens? Drop jouw mening in de comments!