De Tien: mooiste stadions in Nederland die er niet meer zijn

2 juni 2015 om 10:10

Na de succesvolle editie van De Tien: mooiste stadions op Nederlandse grond, kijken we vandaag naar stadions die er niet meer zijn. De meeste verdwenen stadions zijn inmiddels gesloopt en vervangen door woonwijken, een enkeling ligt er nog vervallen en ongebruikt bij. Een nostaligsche Tien, welk stadion vind jij het mooist?

10. Stadion Het Diekman
Het Diekman-stadion uit 1956 werd gebouwd in de Olympische stijl, met onder meer een sintelbaan. Zonder verrekijker kon je het doel aan de overkant amper zien. In april 1998 werd de laatste wedstrijd in het stadion gespeeld voordat FC Twente verhuisde naar het nieuwe Arke-stadion.

9. Zuiderparkstadion
Dit was de thuisbasis van ADO Den Haag vanaf 1925. De laatste wedstrijd van ADO in het Zuiderpark was op 22 april 2007 tegen FC Groningen. De wedstrijd werd na 50 minuten gestaakt wegens het gedrag van het publiek. Het stadion werd vorig jaar gesloopt.

8. Gemeentelijk Sportpark Bornsestraat
Heracles Almelo speelde van 1913 tot 1999 aan de Bornsestraat. In 1925 werd er een opvallende houten hoofdtribune gebouwd in Engelse stijl. Na de verhuizing werd het stadion gesloopt, alleen de hoofdtribune bleef bestaan. Deze werd verplaatst naar het naastgelegen sportpark van de amateurtak.

7. De Baandert
Tegenstanders kwamen met knikkende knieën naar de Baandert. Toch werd in de jaren '90 duidelijk dat het stadion niet meer voldeed aan de moderne eisen. Fortuna Sittard speelde tot 1999 bijna 35 jaar in de Baandert. Na een brand werd het hele complex gesloopt. 

6. Nieuw-Monnikenhuize
Veel tegenstanders van Vitesse hekelden de betonnen trap die ze moesten nemen om op het veld te komen. Het hielp mee een intimiderende sfeer te creëren op Nieuw-Monnikenhuize. Van 1950 tot 1997 speelde Vitesse in het inmiddels gesloopte stadion in het noorden van Arnhem.

5. NAC-Stadion (Beatrixstraat)
Hier in het stadion aan de Beatrixstraat, waar de club tot 1996 speelde, is het 'Avondje NAC' geboren. In een van de laatste thuiswedstrijden woedde er nog een hevige brand in het stadion. Bizar genoeg werd er na het blussen gewoon verder gespeeld!

4. Stadion de Wageningse Berg
Het stokoude stadion bestaat al sinds 1899 en is sinds het faillissement van FC Wageningen in 1992 niet meer in gebruik. Omdat het een natuurreservaat betreft, is het stadion nooit afgebroken. Er hangt tegenwoordig een wat griezelige sfeer op 'De Berg' vanwege de verlaten status.

3. Alkmaarderhout
Een stadionnaam die doet terugdenken aan spelers als Barry van Galen, Michael Buskermolen en Peter Wijker. 'De Hout' werd in 1948 in gebruik genomen en was de thuisbasis van AZ tot de sloop in 2006.

2. Stadion De Meer
Gelegen in de wijk Watergraafsmeer was 'De Meer' van 1934 en 1996 het thuis van Ajax. Ondanks dat de club het liefst haar wedstrijden altijd in het eigen stadion speelde, werd er voor topwedstrijden vaak uitgeweken naar het grotere Olympisch Stadion. Tegenwoordig ligt er op de plek een woonwijk waarin de straten genoemd zijn naar buitenlandse stadions waar Ajax triomfen vierde.

1. Stadion Oosterpark
Veel Groningers missen het Oosterpark nog dagelijks. Een prachtig stadion dat Engels aandoet middenin de Oosterparkwijk. Na ruim 70 jaar kwam er in 2005 een einde aan het stadion. Glen Salmon maakte het allerlaatste doelpunt in een 3-0 zege op FC Volendam. Het stadion is sindsdien omgetoverd tot een woonwijk.