Door Feyenoord aangewakkerde discussie: 'Ik word er een beetje moe van'
Jan Smit, voorzitter van Heracles Almelo, is tegenstander van het idee van Feyenoord om kunstgras uit de Eredivisie te verbannen. Smit denkt juist dat het kunstgras de toekomst is van het voetbal.
In de Eredivisie spelen inmiddels al zes clubs op nepgras, waardoor de discussie onlangs weer flink oplaaide. "Er was tegenstand toen wij er voor kozen en die is er nog steeds. Ik word een beetje moe van de discussie", aldus Smit in gesprek met Metro. Heracles was in 2005 de eerste club die op kunstgras ging spelen. "Maar de regels van de FIFA en UEFA zijn duidelijk, je kunt kunstgras niet verbieden."
"Alle clubs waren tegen, ook de clubs die nu op deze ondergrond spelen. Toen zei ik al dat over tien jaar de helft van de Nederlandse ploegen op kunstgras zou spelen", aldus Smit, die bestrijdt dat Heracles vanwege financiële argumenten is overgestapt op kunstgras. "We hadden al jarenlang een slecht veld en dat waren we zat. Het was niet zo dat we uit financiële overwegingen voor kunstgras kozen, maar omdat het de toekomst is. En daarvan ben ik nog steeds overtuigd. Dat kunststofgrasfabrikant Ten Cate onze hoofdsponsor is, heeft daar niks mee te maken."
"Over vijf jaar kan er een andere sponsornaam op ons shirt staan, maar Heracles speelt dan ook nog steeds op kunstgras en zal dat blijven doen. Wie zegt mij dat er over tien jaar geen clubs in de toplanden op kunstgras spelen? Ik ben er van overtuigd dat dit het geval zal zijn. En ik juich dat toe. Kunstgras is eerlijker", neemt Smit duidelijk stelling.
"Bij alle clubs die op kunstgras spelen wordt het veld jaarlijks gekeurd. Het veld moet aan allerlei eisen voldoen. Terwijl dat bij echt gras niet het geval is. Ik ben benieuwd hoe straks over twee maanden de velden erbij liggen. Ik weet nog dat PSV, FC Groningen, De Graafschap, NEC, noem maar op, afgelopen februari een belachelijk slecht veld hadden. Is het eerlijk dat de ene club op een mooie mat speelt en de andere op een steppe?"