"De transfer van Quincy kwam onverwacht, maar deze moet je niet tegen willen houden"

FC Twente niet steenrijk: "De gedachte dat we 25 miljoen hebben, klopt helaas niet"

11 augustus 2014 om 12:19

Onder fans en voetbalvolgers leeft het idee dat FC Twente vele miljoenen euro's te besteden heeft na de transfers van Dusan Tadic en Quincy Promes. De Enschedeërs houden er echter slechts ongeveer de helft van over, geeft voorzitter Joop Munsterman openheid van zaken.

"We hebben met zowel Southampton als Spartak Moskou intensieve gesprekken gevoerd over de transfers van Dusan Tadic en Quincy Promes", vertelt Munsterman op de officiële website. "Van Dusan wisten we al in een vroeg stadium dat hij ons wilde verlaten. De transfer van Quincy kwam onverwacht."

"Maar op het moment dat een club, in dit geval Spartak Moskou, met een heel goed bod komt en Quincy blijkt open te staan voor een vertrek moet je aan de toekomst van de club denken", vervolgt de preses, die niet vindt dat Promes aan zijn contract gehouden had moeten worden. "Dat kun je doen, maar als het een transfer betreft die zowel goed is voor de speler als de club kun je en moet je deze niet tegen willen houden."

De helft blijft over
Munsterman geeft precies aan wat FC Twente in het laatje krijgt voor deze twee spelers en dat is een stuk minder dan de bedragen die de rondte doen. "Met de overgang van Dusan naar Southampton is een bruto transferbedrag van dertien miljoen gemoeid (exclusief een miljoen aan bonussen). Vijf externe partijen delen mee in het transferbedrag. Het gaat om zijn voormalige club FC Groningen, zijn agenten, de speler zelf, Doyen Sports Group en er moet een solidariteitsbijdrage (opleidingsvergoeding, red.) worden afgedragen. Dan blijft ongeveer de helft over, gedeeld door drie betalingstermijnen."

"Spartak Moskou betaalt 11,5 miljoen bruto aan ons, dit bedrag kan oplopen tot 13,5 miljoen en is afhankelijk van de sportieve prestaties van de Russische club", vervolgt Munsterman. "De speler, de agenten van de speler en Doyen Sports Group krijgen hier een deel van mee. Ook hier moet een solidariteitsbijdrage* worden afgedragen. Van dit bedrag blijft ook ongeveer de helft over voor de club en geldt tevens een gespreide betaling van drie jaartermijnen."

"Kortom de gedachte dat er 25 miljoen te besteden is klopt helaas niet: was het maar zo! Dat zou mooi zijn, maar de realiteit in het huidige voetbal, en daar heeft iedere club mee te maken, is helaas dat er gemiddeld een derde deel van de transfersom per jaar binnenkomt en dat daar dan ook nog eerst de verplichtingen van afgaan", aldus de voorzitter van FC Twente.