Toeschouwers Heracles-Ajax gefouilleerd; Almelo zet vuurwerkhonden in
Woordvoerder gemeente: "Onvoldoende zicht op waar Ajax-fans zitten"

Toeschouwers Heracles-Ajax gefouilleerd; Almelo zet vuurwerkhonden in

22-04-2014 17:10
1

Alle toeschouwers bij de Eredivisie-wedstrijd tussen Heracles Almelo en Ajax, komende zondag, worden gefouilleerd. Dat is dinsdag besloten in een overleg tussen de gemeenten Almelo en Amsterdam, de politie in deze plaatsen, de clubs en de KNVB.

Stewards van Heracles worden hierbij geholpen door stewards van Ajax. Ook komt er extra cameratoezicht volgens een woordvoerder van de gemeente Almelo. Meestal wordt maar een deel van het stadion in de gaten gehouden, maar nu dus het hele stadion. "We houden nu het hele stadion in de gaten, omdat kaarten via Marktplaats worden verkocht. Daardoor hebben we onvoldoende zicht op waar Ajax-fans zitten. Zij kunnen dus naast fans van Heracles zitten."

Om ongeregeldheden te voorkomen, wordt dit extra in de gaten gehouden. In het stadion is plaats voor 8500 toeschouwers. Heracles gaat bovendien vuurwerkhonden inzetten die voor de wedstrijd moeten zoeken naar vuurwerk. Afgelopen zondag werd tijdens de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax in de Rotterdamse Kuip vuurwerk op het veld gegooid dat voor de wedstrijd het stadion binnengesmokkeld zou zijn.

Ajax, de gemeente Amsterdam en de hoofdstedelijke politie besloten dinsdag ongeveer vierhonderd supporters te straffen. Zij mogen zondag het Polmanstadion van Almelo niet in. Ruim honderd tot honderdvijftig van hen hadden een kaartje voor de wedstrijd, maar die zijn ingetrokken door Ajax.

Het is onduidelijk hoe de politie wil voorkomen dat de bestrafte fans alsnog naar Almelo reizen en op andere tribunes plaatsnemen. "We gaan er in geval vanuit dat we wel een lijst met namen krijgen zodat we die groep kunnen weren", aldus de woordvoerder van Almelo.