Als mensen zo kwaadwillend zijn is daar moeilijk wat tegen te doen
Stadiondirecteur spreekt over ongeregeldheden

"Als mensen zo kwaadwillend zijn is daar moeilijk wat tegen te doen"

21-04-2014 18:28
2

"Uiteraard kan de controle van supporters verder worden opgeschaald, maar de vraag is of dat wenselijk is." Dat stelde algemeen directeur Jan van Merwijk van voetbalstadion De Kuip maandag. De bekerfinalewedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle in dat stadion werd zondag stilgelegd nadat supporters brandend vuurwerk hadden gegooid. Ruim 30 supporters werden opgepakt.

"Een aantal lieden hebben dit willens en wetens meegenomen en gebruikt. Als mensen zo kwaadwillend zijn is daar moeilijk wat tegen te doen", stelde Van Merwijk voor de microfoon van NOS Langs de Lijn. "Supporters horen zich normaal te gedragen. Ik wil er niet naartoe dat we de beveiliging moeten gaan opschalen voor dit soort incidenten."

Van Merwijk zegt niet uit te sluiten dat mensen het vuurwerk van tevoren het stadion al binnen hebben gebracht. Ook zou het volgens hem door een groep die buiten het stadion stond over de hekken gegooid kunnen zijn. Hij zei verder dat het vuurwerk tegenwoordig steeds kleiner wordt. Daardoor zou het ook kunnen zijn dat supporters het mee naar binnen hebben kunnen nemen, ondanks de controles. "Wij hebben alle mensen gecontroleerd die binnenkomen.'"

De directeur maakte maandag tevens bekend dat ook De Kuip gaat onderzoeken hoe het vuurwerk in het stadion terecht kon komen. De bekerfinale werd verrassend gewonnen door PEC Zwolle.