Extatische Jans kan bekerstunt niet geloven: Maar dit was geen mazzel
"Ik ga niet dronken worden, ik wil dit bewust meemaken"

Extatische Jans kan bekerstunt niet geloven: "Maar dit was geen mazzel"

20-04-2014 20:36

Ron Jans kon zijn ogen niet geloven toen hij zijn ploeg Ajax een oorwassing zag geven. "Het besef wat hier is gebeurd, moet nog doordringen", zei de trainer van PEC Zwolle na de historische 5-1 zege op de Amsterdammers.

PEC was voor de bekerfinale de grote underdog, maar na de vroege 0-1 van Ricardo van Rhijn was het de ploeg van Jans die volledig domineerde.
"Deze wedstrijd kun je winnen, dat hebben we vooraf al gezegd. Maar dan moet je op het veld laten zien dat je liever wilt winnen dan Ajax", zei Jans na afloop. De oefenmeester zag dat idee volledig tot uiting komen.

"Er gebeurde van alles, met allereerst het vuurwerk. Dat was belachelijk, bizar. Daarna maakt Van Rhijn de goal van z'n leven", zag de oefenmeester, die de hoop toen nog niet had opgegeven. "Het was wel grappig. Jesper Drost zegt nooit zoveel, maar in de kleedkamer nam hij het woord. 'We hebben nog 87 minuten', zei hij. In die periode vernederde PEC de regerend en aanstaand landskampioen.

"We waren dodelijk effectief", stelde Jans, die nog lang in spanning bleef. "Na de 5-1 had ik het gevoel dat we het niet meer weg zouden geven. Maar dat was dus pas na de 5-1, zo gek was deze wedstrijd. Daarna hadden we er nog wel twee of drie bij kunnen maken."

PEC kreeg in de aanloop naar de bekerfinale een rode loper aangereikt, maar op de stunt in de finale viel niets af te dingen. "We hebben heel veel mazzel gehad met de loting, dat hebben we ook altijd toegegeven. Maar dit was geen mazzel", aldus Jans, die met heel Zwolle een uitbundig feest tegemoet gaat. "Ik ga niet dronken worden, ik wil dit bewust meemaken. Je bent toch het boegbeeld van zo'n clubbie. Maar ertegenaan moet kunnen, tot de grens."