Als Ajax de beker wint, zou ik geen behoefte hebben aan een rondvaart
Israël rekent niet op bekerstunt: "Daarvoor is het krachtsverschil te groot"

"Als Ajax de beker wint, zou ik geen behoefte hebben aan een rondvaart"

16-04-2014 09:55

PEC Zwolle speelt zondag de eerste bekerfinale sinds 1977. Ex-international Rinus Israël, die dat duel van 37 jaar geleden meemaakte, heeft nog altijd veel sympathie voor de huidige nummer negen van de Eredivisie.

Israël, die zijn grootste successen beleefde als speler van Feyenoord, herinnert zich de verloren bekerfinale tegen FC Twente nog goed. Het werd uiteindelijk 0-3 na verlenging, onder meer omdat hij tegenstander Epi Drost aanspoorde om te gaan schieten. Mister FC Twente twijfelde geen moment en haalde verwoestend uit richting kruising. "Tijdens mijn carrière heb ik dat soort dingen wel honderd keer geroepen in het veld, maar deze keer maakte ik een verkeerde inschatting. Het was niet zo'n snuggere zet...", zegt Israël schuldbewust.

De voormalig verdediger vindt het leuk dat het goed gaat met zijn oude club. Toch verwacht hij niet dat PEC ditmaal wel de finale wint. "Daarvoor is het krachtsverschil te groot, al heeft PEC het in de competitie twee keer goed gedaan tegen Ajax (2-1 verlies en 1-1, red.). Als ze Ajax pijn willen doen, moeten ze er kort op zitten en een tikkeltje agressiever spelen dan normaal. Met alleen verzorgd voetbal kom je er niet."

Rondvaart
Onafhankelijk van het resultaat in de eindstrijd, krijgt de selectie van Ron Jans maandag een rondvaart door de Zwolse binnenstad. Op die manier wordt gevierd dat de club volgend seizoen voor het eerst in de clubhistorie Europa in gaat. "Als Ajax de beker wint, zou ik als speler van PEC geen behoefte hebben aan een rondvaart", reageert Israël. "De tweede prijs telt niet."

"In 1977 was er geen huldiging. Daar was ook geen tijd voor, want kort na de bekerfinale moesten we al weer in de nacompetitie aantreden voor promotie naar de Eredivisie. Voor de club was promoveren belangrijker dan het winnen van de beker, maar we hebben het toen op beide fronten niet gered. Nu PEC keurig negende staat en verzekerd is van Europees voetbal, kan de focus wel volledig op het bekertoernooi liggen", besluit hij in Telesport.