Stopzetten Fraser-reeks nog niet voldoende voor landstitel Ajax
Amsterdammers winnen met 3-2 van ADO

13-04-2014 18:19
9

Ajax is zondag op de drempel van de 33e landstitel beland. De koploper boekte voor eigen publiek een zwaarbevochten zege op ADO Den Haag (3-2). Het grote podium voor de huldiging in het ArenApark bleef echter leeg omdat concurrent Feyenoord won bij PSV (2-0).

Ajax heeft twee speelronden voor het einde een voorsprong van zes punten op Feyenoord. Het elftal van trainer Frank de Boer heeft ook een beter doelsaldo (plus 41) dan de nummer twee van de ranglijst uit Rotterdam (plus 32). Omdat komende zondag de bekerfinale tussen Ajax en PEC op het programma staat, moet de club uit de hoofdstad het titelfeest minimaal tot 27 april uitstellen. Een punt in de uitwedstrijd bij Heracles Almelo volstaat dan voor de vierde titel op rij. De Amsterdammers sluiten het seizoen op 3 mei af met een thuiswedstrijd tegen NEC.

Ajax kreeg de zege niet cadeau. Na een serie van negen duels zonder nederlaag verdedigde ADO Den Haag opnieuw compact. Toch kon de formatie van de succesvolle trainer Henk Fraser niet voorkomen dat de thuisploeg een aantal goede kansen kreeg. Bojan Krkic, Davy Klaassen en opnieuw Krkic kregen de bal echter niet achter doelman Gino Coutinho.

Een domme overtreding van Vito Wormgoor op Krkic leidde na 36 minuten de 1-0 in. Lasse Schöne vond het hoofd van Christian Poulsen, die handig raak kopte (1-0). De supporters van Ajax waren de treffer nog aan het vieren of ADO stond alweer op gelijke hoogte. Direct na de aftrap brak Danny Bakker door op de linkerflank. Hij vond geen medespeler maar zag wel dat Stefano Denswil de bal hard in eigen doel schoot (1-1).

Denswil startte als basisspeler omdat Niklas Moisander nog niet helemaal hersteld was van een knieblessure. Poulsen en Ruben Ligeon vervingen de geschorste Daley Blind en Ricardo van Rhijn. Krkic was weer de centrumspits van Ajax. Kolbeinn Sigthorsson voetbalde op de linkerflank.

Eenmaal op gelijke hoogte koos ADO Den Haag weer voor de tactiek van het eerste half uur. De formatie verzamelde zich massaal rond het eigen strafschopgebied en deed er echt alles aan om Ajax van een zege af te houden. Die speelwijze loonde tot de 69e minuut toen Davy Klaassen op rechts doorbrak en hard raak schoot (2-1). Negen minuten later was het duel definitief beslist, toen de twee beste spelers van de thuisploeg elkaar vonden. Sereo scoorde, op knap aangeven van Poulsen (3-1). De treffer van Tom Beugelsdijk in blessuretijd kon de spanning in de wedstrijd niet meer terugbrengen.