De Boer twijfelt niet: Hij heeft iets, kan iets geniaals doen
"Zijn niveau kan hoger zijn dan dat van anderen"

De Boer twijfelt niet: "Hij heeft iets, kan iets geniaals doen"

12-04-2014 10:00
4

Louis van Gaal heeft twee maanden voor de start van het WK nog de nodige knopen door te hakken. Frank de Boer begrijpt dat de bondscoach nog aan het twijfelen is. De trainer van Ajax raadt zijn collega alvast aan om in elk geval Wesley Sneijder mee te nemen naar Brazilië.

"Ik ga niet op de stoel van de meester zitten", begint De Boer in het Algemeen Dagblad. "Voorin staat het wel, dat is duidelijk, maar ik begrijp dat het pijnpunt bij Oranje op het middenveld ligt. En of je dan met de punt naar voren of achteren speelt, is aan de bondscoach. Het is een kwestie van vorm en kijken welke spelers het beste bij elkaar passen. Ga je voor meer zekerheid met twee controlerende middenvelders of blijf je bij één."

De Ajax-coach weet wat het is om als trainer de WK-finale te halen. In 2010 fungeerde hij immers als rechterhand van Bert van Marwijk. "Speelden we met twee controlerende middenvelders omdat we meer zekerheid wilden inbouwen. Daarmee hebben we goede wedstrijden gespeeld. Dat is nu de vraag: als je met Sneijder of Van der Vaart speelt, hoe belangrijk wil je ze dan maken?"

De Boer vindt dat Sneijder zeker tot de WK-selectie moet behoren. "Ik zou hem meenemen naar het WK. Een tijdje terug werd afgevraagd of hij over the hill is, maar ik heb het gevoel dat hij terugkomt naar zijn niveau. Dat hoger kan zijn dan dat van anderen. Met de felheid, het gif, in de finale was hij verreweg de beste Nederlander. Hij heeft iets. Kan iets geniaals doen. Een vrije trap, een steekpass, uit het niets een speler vrij voor de keeper zetten. Die extra kwaliteit moet je hebben."