"Ik sta liever in de schoenen van Advocaat dan die van De Boer"
De bekerkraker tussen AZ en Ajax is een treffen tussen twee teams met, fysiek gezien, een compleet andere uitgangspositie. AZ speelde in maart al zes wedstrijden, Ajax pas drie. Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen denkt niet dat AZ daardoor in het nadeel is.
Waar Ajax in de Europa League snel werd uitgeschakeld, bleef AZ overeind. Het gevolg: extra reisuren, extra speelminuten. Afgelopen weekend was AZ bovendien een van de weinige ploegen die ondanks de atoomtop in actie kwam. De directie van de Alkmaarse club vond dat, gezien het programma van Ajax, een schande.
Verheijen denkt er het zijne van. "AZ heeft het gegooid op het argument dat ze tegen PEC Zwolle blessures konden oplopen, terwijl Ajax daar geen last van had", zegt hij in gesprek met VoetbalPrimeur. "Dat ene argument is in principe niet onjuist, maar geldt hooguit voor een enkele speler. AZ heeft drie dagen rust. Als de wedstrijd woensdagavond zou zijn gespeeld, was het een ander verhaal. Dan waren er maar twee rustdagen geweest, terwijl je drie dagen nodig hebt om na een wedstrijd te herstellen."
'AZ moet niet zeuren'
"Wel kan je de vraag stellen of de vermoeidheid van de wedstrijden daarvoor meespeelt. Tussen de trip naar Anzhi en de wedstrijd tegen Zwolle zat nog geen drie dagen. Dat was te kort. AZ zou kunnen zeggen: 'Wij nemen die vermoeidheid mee', maar dat is hypothetisch. Als je het mij vraagt, puur naar de feiten gekeken, moet AZ niet zeuren."
Dan Ajax, dat de afgelopen tien dagen niet speelde. Frank de Boer gaf zijn spelers een paar dagen vrij om zich volledig op te laden voor de ontknoping in het bekertoernooi en de Eredivisie. Een voordeel? "Nou", begint Verheijen, "ik zou liever in de schoenen van Dick Advocaat dan van Frank de Boer staan."
Mini-vakantie nadelig voor Ajax
Zijn argument is dat een periode zonder wedstrijden altijd effect heeft op de spelers. "Na een vrije dag zie je vaak dat spelers in de eerstvolgende training tien, twintig minuten nodig hebben om de motor weer op gang te krijgen. De ervaring leert dat, hoe hard en gericht je ook traint, spelers na tien dagen zonder wedstrijd ook vaak tijd nodig hebben om weer in hun ritme te komen. In tegenstelling tot het nadeel voor AZ, heeft het nadeel voor Ajax effect op alle elf spelers en is daarom van een hogere orde."
Over Frank de Boer is Verheijen overigens goed te spreken. Waar De Boer in zijn eerste seizoensvoorbereiding als trainer van Ajax volgens Verheijen te hard trainde en onbedoeld 'een tsunami aan spierblessures' in de hand werkte, is dat de laatste jaren veranderd. "De Boer had twee opties. Of hij gaf de buitenwereld de schuld van al die spierblessures, of hij werd zich bewust van zijn eigen onbekwaamheid en probeerde te leren van de kritiek. Dat laatste heeft hij gedaan en dat is een kenmerk van een aanstaande topcoach."
De Boer leert van fouten
"De Boer heeft mij als boodschapper genegeerd en alleen naar de boodschap geluisterd. Dat is ook het beste wat je kunt doen. Over de afgelopen periode van drie, vier jaar zie je dat er bij Ajax steeds minder spierblessures zijn geweest. Je ziet dat De Boer individueel maatwerk aflevert. Spelers die om wat voor reden dan ook een verlaagde belastbaarheid hebben, krijgen een aangepast programma en laat hij minder doen. Wat je alleen wel ziet, is dat ze nog moeite hebben om hamstringblessures te revalideren. Bij De Jong en Boilesen keert die blessure steeds weer terug", besluit Verheijen, die op Twitter op dit account te volgen is.