Leverkusen plaatst zich ten koste van Roma voor finale en grijpt nieuw record

9 mei - 22:59 Laatste update: 23:26
86

Bayer Leverkusen heeft zich ten koste van AS Roma weten te plaatsen voor de finale van de Europa League. De ploeg van Xabi Alonso leek af te stevenen op een nederlaag, nadat het met 0-2 achterkwam. De Duitsers rechtten de rug en kwam terug tot 2-2. De club van Jeremie Frimpong zal het in de finale opnemen tegen Atalanta.

Roma begon dreigend in Leverkusen. Al snel werd Romelu Lukaku gevaarlijk, en ook Lorenzo Pellegrini meldde zich met een kopbal bij het doel van Kovar. Daarna nam Leverkusen het initiatief over en was het doelman Mile Svilar die Roma op de been hield. Oranje-international Jeremie Frimpong zag een schot via de handen van de keeper naast het doel verdwijnen.

Na veertig minuten kreeg AS Roma een penalty toebedeeld van scheidsrechter Danny Makkelie. Angelino bracht de bal in vanaf de linkerkant, waarna Jonathan Tah Sardar Azmoun vasthield, en laatstgenoemde de strafschop mee kreeg. Paredes verzilverde het buitenkansje: 0-1.

Ook in de tweede helft bewees Svilar zijn waarde voor de Romeinen. De doelman hield een inzet van Jonas Hofmann tegen, die gevonden werd door Frimpong. Ook een schot van Adam Hložek werd gekeerd door de keeper.

Niet veel later kreeg Roma wederom een strafschop. Weer ging Paredes achter de bal staan en ook nu schoot de Argentijn raak, waardoor de ploeg van trainer Daniele De Rossi op een 0-2 voorsprong kwam en de achterstand vanuit de eerste wedstrijd was weggepoetst.

Tien minuten voor tijd kon de goede hoop van de Romeinen de koelkast in. Uitblinker Svilar tastte mis, waarna de bal tegen het hoofd van Gianluca Mancini kwam. De Italiaan werkte de bal zodoende ongelukkig in eigen doel, waarmee Leverkusen over twee wedstrijden gezien weer een voorsprong had. Het werd nog mooier voor de Duitsers, toen Josip Stanisic voor de 2-2 zorgde, waardoor Leverkusen nog altijd ongeslagen is dit seizoen. Met 49 wedstrijden zonder nederlaag heeft de club een nieuw Europees record gevestigd.