Slecht nieuws Ajax: Fiorentina mag zich wederom melden in Conference League-finale

8 mei - 20:40 Laatste update: 20:48
49

Fiorentina mag zich voor het tweede jaar op rij melden in de finale van de Conference League. Het duel met Club Brugge leek af te stevenen op een verlenging, maar in de slotfase maakten de Italianen het beslissende doelpunt. Dat is slecht nieuws voor Ajax.

In eigen huis moest Club een 3-2 achterstand goed zien te maken, na de nederlaag in de heenwedstrijd in Florence. Door de Heilig Bloedprocessie, een historische optocht door de binnenstad was Brugge, speelde de koploper van de Belgische competitie al op woensdag voor de tweede keer tegen Fiorentina, in plaats van op donderdag. In het Jan Breydelstadion begon Club Brugge niet denderend aan de wedstrijd, maar het kwam na twintig minuten spelen wel op voorsprong.

Maxim De Cuyper, de vervanger van de geblesseerde Bjorn Meijer, kopte een voorzet van Hans Vanaken knap tegen de touwen. Daardoor zat de thuisploeg op rozen. Fiorentina kroop na de tegentreffer direct uit zijn schulp: de Italianen werden een aantal keer gevaarlijk in het restant van de eerste helft, maar kwamen niet tot scoren. Daardoor stond het bij rust nog steeds 1-0.

Club Brugge begon nog goed aan de tweede helft, maar de thuisploeg zag toe hoe Fiorentina steeds weer wat sterker werd. De bezoekers misten dotten van kansen en raakten meerdere keren het aluminium. Uiteindelijk was het in de slotfase alsnog raak: vanaf elf meter bracht Lucas Beltrán Fiorentina op voorsprong, nadat Club Brugge-verdediger Brandon Mechele met zijn knie tegenstander M'Bala Nzola naar het gras werkte.

In de paar minuten die volgden ging Club Brugge nog op jacht naar de treffer die de club een verlenging zou bezorgen, maar die viel uiteindelijk niet meer. Zo eindigde het duel in 1-1, waardoor Fiorentina voor het tweede seizoen op rij in de Conference League-finale staat. Vorig seizoen verloor de club uit Florence in de eindstrijd van West Ham United (1-2).

Dat is overigens slecht nieuws voor Ajax, mochten de Amsterdammers vijfde worden in de Eredivisie. Normaliter speelt de nummer vijf van de Eredivisie voorronde Europa League. Als de winnaar van de Conference League zich echter al geplaatst heeft voor het tweede Europese toernooi, kan Ajax dat directe Europa League-ticket krijgen. Als Fiorentina de Conference League wint, gaat dat feest niet door. Dat was mogelijk anders geweest bij een eindzege van Club Brugge.