Beuker schetst profiel Ajax-trainer: 'Vergelijkbaar met Louis is wat we zoeken'

Beuker schetst profiel Ajax-trainer: 'Vergelijkbaar met Louis is wat we zoeken'

1 mei - 07:30
77

Marijn Beuker, directeur voetbal van Ajax, noemt de keuze die de club gaat maken voor de technische staf de belangrijkste transfer van komende zomer. In die staf moet over niet al te lange tijd een neiuwe trainer arriveren. Daar gaat een weloverwogen zoektocht aan vooraf, zo vertelt hij in een uitgebreid interview met Voetbal International

Duidelijk is dat John van 't Schip na dit seizoen stopt als hoofdtrainer van Ajax. Hij gaat verder in een andere functie. Namen voor zijn opvolging geeft Beuker niet prijs, maar wel schetst hij een profiel van waar Ajax naar op zoek is. "Een oefenmeester die een heldere visie heeft én die dat kan vertalen naar het veld. Nou, daar hebben we in Nederland een aantal voorbeelden van. Maar ook in het buitenland. We zoeken een trainer die bezig is met het proces: training geven, het team ontwikkelen en spelers individueel ontwikkelen", zo somt Beuker op.

De directeur voetbal stelt dat er ook 'inspiratiecoaches' zijn, die zich meer bezighouden met het motiveren. "Dat type past, denk ik, minder goed bij Ajax", vervolgt Beuker, die zich erg bewust is van het feit dat Ajax aan de vooravond van een cruciale zomer staat. "De keuze die wij met elkaar gaan maken voor de technische staf is de belangrijkste transfer die wij deze zomer gaan doen."

"We hadden ook kunnen kiezen voor een risicovolle optie, bijvoorbeeld een trainer die voor het eerst op eigen benen gaat staan als hoofdcoach. Alleen kiezen we nu voor stabiliteit. Dus zoeken we idealiter een ervaren trainer", aldus Beuker, die nauw contact onderhoudt met adviseur Louis van Gaal en Kelvin de Lang. De nieuwe trainer moet gefocust zijn op het proces, op het veld staat om het team te verbeteren én daarnaast ook een teamspeler is. "Die hier niet zit voor zichzelf, maar voor Ajax. Die onderdeel wil zijn van het proces om hier weer succes te boeken."

Buitenlandse Ajax-trainer ook mogelijk
Mogelijk is die nieuwe trainer, voor het eerst deze eeuw bij Ajax, dus ook een buitenlander. "Ja, want het is kwaliteit boven nationaliteit", is Beuker eerlijk. "Natuurlijk heeft het altijd je voorkeur om een Nederlandse trainer te hebben, maar als dat niet kan, dan gaat kwaliteit boven alles." Van Gaal geeft daarover af en toe zijn mening aan Beuker. "Hij is zelf natuurlijk een fantastisch voorbeeld van het type oefenmeester dat we zoeken, maar Louis is met pensioen. Hij is aan het genieten van zijn huidige rol en vindt dat een nieuwe generatie aan zet is. Maar een coach die vergelijkbaar is met Louis: dat is wat we zoeken. Gelukkig zijn er veel andere goede trainers."