Tiental Ajax wendt eerste thuisnederlaag tegen Excelsior ternauwernood af

24 april - 22:54
244

Ajax heeft woensdagavond de eerste thuisnederlaag ooit tegen Excelsior ternauwernood weten af te wenden. Na de rode kaart voor Steven Bergwijn ging het mis voor de Amsterdamse ploeg, maar Chuba Akpom redde in de slotfase een punt. De cruciale vijfde plek ligt wel in de waagschaal.

Twee weken na de zege op FC Twente hield trainer John van 't Schip vast aan de 4-3-3-formatie, maar dat bleek tegen Excelsior niet het winnende recept. In de eerste helft kwam Ajax zonder goed te spelen nog wel op voorsprong. Devyne Rensch rondde uit het niets een voorzet van Kenneth Taylor af.

Toch ging het niet veel later mis. Steven Bergwijn hield Mimeirhel Benita vast in het strafschopgebied en scheidsrechter Sander van der Eijk wees resoluut naar de stip. Tot overmaat van ramp kreeg Bergwijn na een minutenlange VAR-check rood, omdat Benita was doorgebroken. Voor Julian Baas was de penalty vervolgens een koud kunstje: 1-1.

Nadat Brian Brobbey op slag van rust geblesseerd was uitgevallen, moest Ajax in de tweede helft een manier vinden om Excelsior met tien man over de knie te leggen. Dat lukte niet. Sterker nog, na 53 minuten kopte Lazaros Lamprou op aangeven van Kenzo Goudmijn de 1-2 binnen namens Excelsior.

De allereerste thuisnederlaag van Ajax tegen Excelsior dreigde en de Amsterdammers moesten komen, maar richtten amper iets uit. Kenneth Taylor raakte de lat, waarna invaller Anton Gaaei van van geluk mocht spreken dat hij geen rode kaart kreeg voor een charge op Baas. In de slotfase viel de gelijkmaker alsnog: Akpom stond op de goede plaats.

Door het gelijkspel van Ajax krijgt NEC de kans om over de huidige nummer vijf heen te gaan op de Eredivisie-ranglijst. De verliezend bekerfinalist speelt zondag tegen AZ. Ook FC Utrecht (vier punten minder) en Go Ahead Eagles (zeven punten minder) hebben nog een wedstrijd tegoed. De vijfde plek geeft recht op een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League.