Bizar: Willem II promoveert, Roda juicht te vroeg, Groningen leeft nog

Bizar: Willem II promoveert, Roda juicht te vroeg, Groningen leeft nog

3 mei - 22:00 Laatste update: 22:14
188

Willem II keert na een afwezigheid van twee jaar terug in de Eredivisie. Op een avond waar de emoties alle kanten opgingen, dacht ook Roda JC promotie te kunnen vieren, maar daar stak FC Groningen in extremis een stokje voor.

FC Dordrecht - Willem ll 1-1
De Tilburgers maken het zichzelf de laatste twee weken niet bepaald gemakkelijk. Vorige week speelde Willem ll nog gelijk tegen directe concurrent Groningen. Vrijdag was een gelijkspel alsnog genoeg voor een terugkeer naar de Eredivisie. Willem ll had het echter moeilijk in Dordrecht. Het meerendeel van het balbezit was voor de thuisploeg en de Tilburgers konden lang niet echt potten breken. Na 74 minuten leek scheidsrechter Jeroen Manschot de bevrijding te geven, door de bal op de penaltystip te leggen. Topscorer Jeredy Hilterman faalde echter vanaf elf meter, waardoor een nederlaag niet meer voorkomen leek te worden.

In blessuretijd was het alsnog raak voor de Tilburgers. Een terugkeer naar de Eredivisie is daarmee een feit. Het uitpubliek op de Krommedijk รฉn alle overige Kruikenzeikers op het plein voor het Koning Willem ll Stadion gaan een lange nacht tegemoet.

Roda JC - SC Cambuur 2-0
Roda ging het iets meer voor de wind vrijdag. De Limburgers deden wat het moest doen en wonnen overtuigend van Cambuur. Lang bleef het gelijk, maar in minuut 65 was het Sami Ouaissa die Roda virtueel naar de Eredivisie schoot.

Tien minuten later deed Vaclav Sejk er nog een schepje bovenop. Door de verdiende driepunter maakt Roda tijdens de laatste speelronde zelfs nog kans op het kampioenschap, maar kan het ook nog helemaal misgaan. Directe concurrent FC Groningen is immers de tegenstander.

Telstar - FC Groningen 1-1
Voor Groningen liep speelronde 37 bijna uit op een totale teleurstelling. De Trots van het Noorden moest winnen of gelijkspelen om druk te houden op de nummers รฉรฉn en twee, maar kwamen al na 45 seconden op een achterstand, die pas in extra tijd goedgemaakt kon worden. Daardoor werd het feest in Kerkrade, waar directe promotie bijna een feit was, nog even uitgesteld.

Door laat behaalde punt is directe promotie nog altijd mogelijk en is plek drie niet langer in gevaar. Het verschil met Dordrecht is nu vier punten en het verschil met nummer drie รฉn aanstaande tegenstander Roda nog maar drie.

Overige uitslagen
De Graafschap - Jong Utrecht 2-2
FC Den Bosch - FC Emmen 1-2
Helmond Sport - FC Eindhoven 2-0
Jong AZ - MVV Maastricht 2-3
Jong PSV - TOP Oss 4-1
NAC Breda - ADO Den Haag 2-2
VVV Venlo - Jong Ajax 2-0