FC Volendam officieel gedegradeerd na ruime nederlaag tegen Ajax

FC Volendam officieel gedegradeerd na ruime nederlaag tegen Ajax

5 mei - 16:26 Laatste update: 6 mei - 14:59
101

Voor de tiende keer in de clubhistorie is er een voorlopig einde gekomen aan Eredivisie-voetbal in het Kras Stadion. FC Volendam is na de nederlaag tegen Ajax (1-4) officieel gedegradeerd en speelt volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Wat er al maanden aan zat te komen, is nu gebeurd. Volendam is gedegradeerd uit de Eredivisie. Met een bestuurlijke crisis op de achtergrond en een sportieve crisis op het veld, zakte de ploeg van interim-trainer Regillio Simons iedere week verder weg. De nederlaag tegen Ajax was de nagel aan de doodskist.

Het is de tiende keer dat Volendam een divisie lager moet gaan spelen. Dat is een record in het Nederlandse betaald voetbal. De Graafschap overkwam het negen keer. Niets voor niets luidt de bijnaam van Volendam De Heen en Weer. De degradatie zal ook daarom niet als een grote verrassing komen.

2023/2024 zal de boeken ingaan als een bijzonder roerig seizoen voor FC Volendam. Voorzitter Jan Smit werd in december weggestuurd na een hevige bestuurlijke strijd, die zich maandenlang voortsleepte. Technisch manager Wim Jonk en hoofdtrainer Matthias Kohler verklaarden zich solidair aan Smit en stapten op.

Zondagmiddag kreeg zowel Volendam als Ajax mogelijkheden in de openingsfase. In de zevende minuut dacht Volendam zelfs een penalty te krijgen. Mühren werd onderuit gekegeld door Rulli. Na een VAR-check bleek de aanvaller bleek echter buitenspel te staan. Zo kwam Ajax met de schrik vrij.

Hierna schroefde Ajax het tempo op en ging het op zoek naar de openingstreffer. Die kwam uiteindelijk in minuut 25. Na terugleggen van Chuba Akpom schoot Kenneth Taylor fraai in de kruising. De ploeg van trainer John van ’t Schip nam na de goal wat gas terug en Volendam kon geen vuist maken. 0-1 was de stand met rust. 

Vlak na rust kreeg Volendam meteen een grote kans. Johnson kwam oog in oog met Rulli en lobde de bal op binnenkant van de paal. Na een uur spelen verdubbelde Ajax de voorsprong. Akpom kon de bal makkelijk intikken, nadat Godts de achterlijn haalde en perfect terug legde.

Zo’n tien minuten later kon ook Brian Brobbey zijn naam op de scorers lijst toevoegen. De spits liet niet veel zien, maar schoot de bal wel droog in de Volendamse goal. Taylor maakte in de 77ste minuut zijn tweede treffer van de middag. De middenvelder schoot beheerst raak in de korte hoek en zette Ajax op een 0-4 voorsprong. Het lot van FC Volendam was hiermee bezegeld. Toch deden De Palingboeren iets terug. Benaissa Benamar stond vogelvrij en maakte de eretreffer.

FC Volendam mag het na deze verliespartij vanaf volgend seizoen dus gaan laten zien in de Keuken Kampioen Divisie. De club promoveerde in 2022 naar de Eredivisie. Ajax verstevigt door de drie punten de vijfde plek op de ranglijst.